Вход | Регистрация

Русе 21°C

Първите неща в България са в Русе!

Те са 121 на брой

Първите неща в България са в Русе!
Снимка: Topnovini.bg

Интересен проект започват творци в Русе. 

В международния скулптурен симпозиум на открито "121 премиери" ще бъдат пресъздадени 121 неща, случили се за първи път в крайдунавския град, по нов алтернативен начин.

Само от дърво пред очите на минувачите на площада пред Операта ще "оживеят" Дунав мост, първия асансьор, първата обществена сграда, дървена печка и кюнци, символ на първата пещ, заработила за първи път у нас именно в Русе, първите павета, първата кинопрожекция.

Материалите за пластиките са ясен, бял и черен дъб, явор и др. Събирани са от няколко сечища. Те ще бъдат консервирани с модерни импрегнанти, които ще ги консервират буквално завинаги.

Сред творците са проф. Константин Денев, доц. Георги Минчев, доц. Емил Бачийски, доц. Младен Младенов, доц. Николай Нинов, доц. Цветослав Христов, Гълъбин Христов, Рашо Митев, Лилия Поборникова и Нандо Алварез. Болшинството от тях са преподаватели във Великотърновския и Варненския свободен университет.

"Градът ни се слави с това, че тук са се случили много от първите неща в България. Тази тема вдъхнови нашите гости от дърво да изваят това, което решат от този дълъг списък със 121 неща, които славят града ни като град - новатор", сподели директорът общинската дирекция "Култура и образование" Ирена Петрова.

В края на симпозиума, на 23 юни ще бъде открита експозиция от 10 скулптури от дърво, които ще бъдат изработени от участниците в него.

От Общината се надяват и Музеят на иновациите да е готов, в който постоянно да се допълват експонати от всеки следващ симпозиум със скулптури и от камък.

Следете ни и във фейсбук - www.facebook.com/sever.bg



ruse.topnovini.bg
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар