Вход | Регистрация
Русе 21°C

Соларни шамандури ще плават по Дунав!

Те ще се захранват от слънчеви панели

Соларни шамандури ще плават по Дунав!
Асоциация на дунавските общини "Дунав"

Дунав ще светне особено съвсем скоро.

Това ще е възможно със слънчеви панели, които ще захранват новите плаващи знаци по реката, реализирано по проект. Чрез тях ще се активира електрониката на оборудването на шамандурите, което ще гарантира точно позициониране на навигационния знак чрез джипиес, съобщи директорът на Агенцията за проучване и поддържане на Дунав в Русе инж. Павлин Цонев.

В процес на изработване и доставка са 160 плаващи светещи буйове, 980 несветещи брегови знаци и 20 светещи брегови фарове. Ще се внедри система за мониторинг на плаващите светещи буйове и брегови светещи фарове, което ще доведе до модернизиране на системата за навигация в българския участък от реката. Доставката на хидрографен кораб по проекта ще подобри качеството на проучвателните работи в съответствие с модерните технологии.

В българския участък на река Дунав вече работят девет нови автоматични станции, които отчитат температура на водата, скоростта на вятъра, атмосферно налягане, видимост и др. данни.  Информацията се визуализира на електронни табла в Ново село, Видин, Лом, Оряхово, Никопол, Свищов, Русе, Тутракан и Силистра. 

Изграждането на опорна GPS геодезична мрежа по българския бряг ще подобри точността на измерванията. Ще се осъществи изграждане на нови 198 точки с подземен център в близост до българския бряг на река Дунав, намиране и почистване на 69 броя съществуващи геодезически точки в близост до реката, намиране на 32 точки от държавната геодезична мрежа /ДГМ/ на територията на Северна България.

Проектът "Подобряване на системите за навигация и топохидрографните измервания по река Дунав" e финансиран по Оперативна програма "Транспорт" 2007 – 2013 г. и ще приключи на 31 май 2015 г.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар