Вход | Регистрация
Русе 21°C

Ученици показват традиция и новаторство в националната кухня

Румънски и български ученици ще готвят традиционни ястия по новаторски начин в Русе

Ученици показват традиция и новаторство в националната кухня

10 румънски и 10 български ученици ще развиват традициите в националните си кухни в Русе. На 14 октомври започва реализирането на проект "Кулинарни традиции и новаторство", финансиран от Фондация "Русе – град на свободния дух".

Той се осъществява от Професионална гимназия по туризъм "Иван П. Павлов" – гр. Русе в партньорство с Техническа гимназия "Стефан Банулексу" – гр. Кълъраш, Румъния, и е насочен към създаване на устойчиво международно партньорство в областта на образованието. Негова цел е също превръщането на град Русе във водещо културно средище в Дунавския регион в международен план.

На 15 октомври участниците в проекта от двете страни ще готвят съвместно, а от 13.30 до 15.30 часа посетителите на Доходното здание ще могат да се полюбуват на кулинарна изложба на традиционни български и румънски ястия. 

Румънските ученици готвачи са подбрали рецептите за месни рула в зелеви сарми, кисела пилешка супа с домашно фиде, пушен свински бут с боб, рибник, агнешко шкембе, а русенските им съученици ще подготвят агнешки котлет по русенски, сом с гарнитура, обредна пита, пълнени чушки, мъстеница акомпанинрана с орехови ядки.

Младите готвачи ще се стремят да съчетаят традиция с новаторство в кулинарното изкуство, съобразявайки се с тенденциите за здравословното хранене.

В рамките на проекта ще се проведе техническа конференция на тема "Нови тенденции в презентирането на традиционни ястия" с ментор Клуб на професионалните готвачи, Русе.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар