Вход | Регистрация
Русе 21°C

Бюлетините за кмет и президент с различно оцветяване на гърба

Със знака "Х" избирателят отразява вота за избрания кандидат

Бюлетините за кмет и президент с различно оцветяване на гърба
Снимка: Булфото

С различно оцветяване на гърба да бъдат бюлетините за президент и за местна власт, предвиждат от Централната избирателна комисия /ЦИК/, съобщи говорителят Ралица Негенцова. Тя не даде повече подробности за цветовете на бюлетините, но заяви, че следващата седмица ще бъдат показани.

Изборът за местни органи на властта ще се осъществи на места с 2 бюлетини - за общински съветници и за кметове на населени места.

Там, където има избор на кметове на кметства, бюлетините ще бъдат 3. Те също ще имат частично оцветяване на гърба, с което ще се отличават от тези за избор на президент, предаде БТА.

В деня на изборите ще има две урни във всяка секция. В едната ще се пускат бюлетините за президент и вицепрезидент, а тези за местната власт ще се пускат в друга урна. И на двете урни ще имат надпис за какъв вид избор са.

Ако се намери бюлетина за кмет на община в урната за президент, тя ще се смята за действителна.

Избирателят следва да отрази своя вот със знака "Х", като се зачертава номерът на избрания кандидат. Това става само със син химикал. В тъмните стаички ще бъдат закачени специални табели, на които ще бъде указано как ще се осъществява вотът.

Говорителят на ЦИК Ралица Негенцова отбеляза, че пред изборното помещение ще има табла с кандидатите и листите на съветниците. Гражданите трябва да се запознаят отвън, за да не се бавят в тъмната стаичка.

Слагат се два печата - при вземането на бюлетината и след гласуването, преди пускането в урната. Ако избирателят прецени, може още да сгъне бюлетината, но по думите на Негенцова фабричното сгъване е достатъчно и тайната на вота не може да бъде нарушена.

До този момент в комисията не са постъпвали сигнали за провеждане на кампанията на друг език. Общинските избирателни комисии са тези, които приемат подобни сигнали.



Източник: Econ.bg
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар