Вход | Регистрация
Русе 21°C

Митничарите празнуват днес

По повод празника са наградени служители от Русе и Свищов

Митничарите празнуват днес
Агенция "Митници"

Днес,  26 януари се отбелязва като Международният ден на митническите служители.

Датата е избрана, тъй като на 26 януари 1953 г. в Брюксел с участието на представители на 17 държави се провежда Първата официална сесия на Съвета за митническо сътрудничество, създаден през 1952 година, чийто правоприемник е Световната митническа организация. През 1994 г. съветът за митническо сътрудничество приема новото си име – Световна митническа организация, като по този начин се превръща в глобална междуправителствена организация.

България се присъединява към Съвета за митническо сътрудничество на 4 юни 1973 г. 

На 26 януари митническите администрации на 164-те държави-членки на СМО отбелязват с национални събития първата сесия на Съвета за митническо сътрудничество. Секретариатът на СМО определя тематичната насоченост на Международния ден на митниците. За 2013 г. мотото е "Иновации за напредък в митническата област" и то дава възможност на митническите администрации да популяризират иновационни идеи и практики, които прилагат. 

Всяка година на 26 януари световната митническа общност празнува Международния ден на митниците в чест на първата официална сесия на Съвета за митническо сътрудничество (СМС), която се е състояла на 26 януари 1953г. Членството на Република България в СМС започва на 1 август 1973г. Поради значително нарастване на броя на страните членки в Съвета и все по-отговорната роля, която той играе в световен мащаб, през 1994г. Съветът за митническо сътрудничество приема неофициално името Световна митническа организация (СМО). 

Съгласно установената практика, генералният секретар на СМО обявява тема на годината, по която митническите администрации активно работят. За 2013 г. мотото е "Иновации за напредък в митническата област" и то дава възможност на митническите администрации да популяризират иновационни идеи и практики, които прилагат.

По повод празника бяха раздадени и награди на служители на Агенция "Митници" от Севера.

Със сертификати за заслуга на Световната митническа организация по повод Международния ден на митниците се награждава Огнян Басарболиев, окръжен прокурор на Русе.

Награда "Проект на годината" за "Изграждане на Българската акцизна централизирана информационна система /БАЦИС/ за Агенция "Митници" и изграждане на Информационна система "Контрол на горивата" за НАП" с грамота са наградени работилите по проекта Красимир Илиев и Данчи Коцева от Митница Свищов и Явор Димитров, Камен Данаилов и Юлина Русинова от Митница Русе.

За висок професионализъм и значителен принос в областта на последващия контрол с грамота е удостоен Антон Караиванов от Митница Свищов.

За висок професионализъм и значителен принос в дейността на митниците с грамота са наградени  Явор Димитров, Митница Русе и Иван Терзиев, Митница Свищов.

 

 

 

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 

 



Агенция Митници
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар