Вход | Регистрация

Русе 21°C

Над 5 мастербокса разкрити от митничарите

По случаите са образувани дознания

Над 5 мастербокса разкрити от митничарите
Митници - Русе

Митничарите в Русе разкриха три случая на пренасяне и търговия с нелегални цигари за денонощието. Заловени са над 5 мастербокса. Образувани са дознания за притежание, търговия и пренасяне на цигари без български акцизен бандерол.

Иззетото количество нелегални тютюневи изделия надхвърля 2500 кутии.

Двата от случаите са засечени на Дунав мост, на трасе "изход”. Пътник без билет, пътуващ в румънски автобус по линията Атина – Букурещ пренасял сак, натъпкан с 500 кутии цигари. Митническите инспектори забелязали, че по време на проверката на багажа и пътниците от автобуса 50-годишният К.В. се опитва да пробута непроверена пътна чанта сред камарата с вече минали през скенера багажи. След като незаконната стока била открита в чантата, се оказало, че мъжа не фигурира в списъка с пътниците и няма билет за автобуса.

Обяснението било, че той се е качил от София, а шофьорът и помощникът му го взели, защото бил техен колега – турски гражданин с румънска карта за временно пребиваване в Румъния, тъй като бил женен за румънка.

При другия случая митническите инспектори на Дунав мост разкрили 1500 кутии цигари натъпкани на различни места в тайници и кухини в лек автомобил. Колата била с българска регистрация, но я шофирал румънски гражданин, който пътувал за северната ни съседка. Собственикът на возилото от Глоджево бил
подписал пълномощно за ползване на друг румънски грежданин, който обаче не пътувал в колата.

На драстичен случай на нагло нарушение на българското  законодателство се натъкнали митническите инспектори в гр. Попово, Търговищко. 42-годишна жена с криминално досие и две осъдителни присъди въртяла ресторант в дома си, където сервирала скара, алкохол и нелегално продавала цигари. Самият обект никъде не бил регистриран и нямал нито едно разрешително за търговия или санитарен контрол. 

Собственичката Ф.К. го наричала "частен клуб”. Тя вече била осъждана за притежание на цигари без български акцизен бандерол. Присъда за същото нарушение имала и дъщеря й. По данни на свидетели, печената закононарушителка, използвала друга схема – голямото количество цигари се съхранявали в съседска къща, където живеела бедна жена, грижеща се за психично болната си сестра и децата си. Ф.К. вземала малки количества от "склада” и след като ги продадяла, се връщала за още.

При претърсване в дома й незаконния ресторант митническите инспектори открили 16 кутии цигари.

От началото на годината до сега в Митница Русе са образувани общо 14 дознания и са съставени 56 акта за притежание, пренасяне и търговия с нелегални цигари. Задържани са над 18 и половина мастербокса /9 255 кутии/, а предотвратената за хазната щета от акциз е 34 700 лева.

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар