Вход | Регистрация
Русе 21°C

Национален ученически конкурс за Първата световна война се провежда в Добрич

Национален ученически конкурс за Първата световна война се провежда в Добрич

Национален ученически конкурс "България и Първата световна война. Места на памет" ще се проведе в Добрич на 16 и 17 юни. Той е организиран от Регионален исторически музей Дoбрич и е част от проект, по който работи екипът с още 14 партньори от 9 държави.  Дейностите са до юни 2019 г. и са свързани с изучаването, популяризирането и социалната адаптация на наследството от Първата световна война. 
 
Идеята за ученически конкурс вече е била обсъдена на среща между партниращите страни по проекта и е срещнала огромно одобрение, разказаха в ефира на Дарик Радослав Симеонов и Ивелина Романова от добричкия музей. Изпратени са творби от ученици от цяла България – есета, разкази, презентации. Симеонов, който е член и на журито, определи работите на допуснатите до участие деца като изключително сериозни, а някои - като достойни исторически научни трудове. Според него на журито ще му бъде много трудно да отличи победителите. Всички одобрени за участие се очаква да пристигнат в Добрич и да представят своите произведения пред аудиторията.
 
Ученическата конференция ще се състои в Дом-паметник "Йордан Йовков". Официалното откриване е от 18.00 ч. в петък. Първият ден ще предложи две срещи в 18.45 ч. - за преподаватели с  Радостина Николова - гл. експерт по история и цивилизация в МОН, а за учениците ще има образователна беседа "Събитията на Добруджанския фронт през погледа на военната мемоаристика на Йовков".

На 17 юни ще бъде същинският конкурс. Работните сесии започват в 9.00 ч. и са четири на брой, всяка придружена с дискусия. В 18.30 ч. е официалното награждаване на победителите.
Ето и пълната програма:
9.00 ч. - 10.30 ч. - Първа работна сесия
10.45 ч. – 12.15 ч. - Втора работна сесия
14.15 ч. – 15.45 ч. - Трета работна сесия
16.00 ч. – 17.30 ч. - Четвърта  работна сесия

Финансирането на проекта е по програма за транснационално сътрудничество "Дунав" 2014 -2020, като добричкият музей ще получи 117 330 евро. С тях ще се прави обновяване във Военно гробище, ще се изследват и паспортизират 30 места на памет за Първата световна война от Добруджанския фронт.
 източник: dariknews.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар