Вход | Регистрация

Русе 21°C

Правителство до седмица, смирение в парламента

Правителство до седмица, смирение в парламента
НС

До неделя (5 декември) да има потвърдено коалиционно споразумение между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България", а през следващата седмица - да бъде избрано правителство. Такива са заявките след първия работен ден на 47-ото Народно събрание, който премина в сговор за съвместна работа и призиви за съставяне на редовен кабинет, включително от бъдещата опозиция.

Дори изборът на председател на парламента - юристът от "Продължаваме промяната" Никола Минчев, чиято номинация беше обявена минути преди заседанието, не предизвика толкова интерес, колкото статуса на преговорите между партньорите в евенуталното бъдещо управление, кога ще има лидерска среща и постигане на съгласие по споразумението.

Сред въпросите в кулоарите и между политици, и между журналисти беше и този ще заеме ли и какъв пост в коалицията лидерът на БСП Корнелия Нинова (след като през последните дни беше сочена за шеф на парламента, тя обяви и публично, че няма да поеме тази позиция, а от четвъртък вечер по неофициална информация се обсъжда може ли да е вицепремиер и да отговаря за ново министерство на индустрията). Самата Нинова отново отрече каквито и да е разговори за пост и отвръщаше с усмивка, че е чула в парламента, че дори за вътрешен министър я посочват.

В парламента представителите на всички потенциални партньори избягваха въпросите за конкретни номинации с твърдението, че тези разговори тепърва предстоят, а от "Продължаваме промяната" често казваха "Нищо не е договорено, докато всичко не е договорено".

И в петък след заседанието, и през уикенда ще продължат двустранните разговори между "Продължаваме промяната" и потенциалните им партньори.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви преди заседанието в петък, че предния ден е провела среща с Кирил Петков и Асен Василев и е била постигната уговорка до неделя да се изчистят всички спорни въпроси от коалиционното споразумение. Окончателният му вариант трябва да бъде одобрен на анонсиран пленум на БСП във вторник. След заседанието двамата посетиха отново за кратко стаята на парламентарната група на левицата.

До края на петъчния ден партиите очакват да получат неокончателен вариант на коалиционно споразумение, който ще е около 180 страници (по думите на Петков) и е на базата на дискусиите по сектори от миналата седмица. Те ще го обсъждат вътрешно през уикенда, за да го одобрят всички в началото на седмицата и след това да обсъждат имената за министри.

Президентът Румен Радев покани парламентарните формации в понеделник и вторник (6 и 7 декември) на консултации преди връчването на първия мандат за съставяне на правителство на "Продължаваме промяната".

Очаква се, че мандатът може да бъде връчен в сряда (8 декември), а в четвъртък (9 декември) да бъде гласуван състав на правителство.

Лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков завяи, че се надява в началото на новата седмица да бъде подписано коалиционното споразумение, а до края ѝ ще има избрано правителство, като потвърди, че ще е номинацията на най-голямата партия за министър-председател и всички партии ще имат министри в него.

От трибуната на Народното събрание президентът Румен Радев заяви, че надеждите към депутатите са огромни, а залогът - съдбовен. Според него, ако парламентът не успее да постигне промени в прокуратурата в обозрим срок, то много скоро миналото ще потърси реванш.

Първото парламентарно заседание показа, че засега партиите от потенциалната коалиция са обединени. Те единодушно избраха новия председател на парламента - юриста Никола Минчев, като единствената друга кандидатура дойде от "Възраждане" - на Цончо Ганев. За кандидатурата на Минчев гласуваха и от ДПС, в чиято парламентарна група като депутат се върна санкционирания за корупция от американския закон "Магнитски" бизнесмен Делян Пеевски. Той отказа да говори пред медиите с аргумента, че има време кога да го направи.

В залата БСП взе традиционното си място вляво до ДПС, в средата се разположиха "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ", а зад тях "Възраждане". В десния край депутатите от ГЕРБ седяха до тези от "Демократична България". А атмосферата в рекордния трети новоизбран за година парламент изглеждаше по-спокойна в сравнение с предишните.

Петков поиска нов смисъл в понятието народен представител

Лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков призова в първата реч от парламентарната трибуна в новата си роля, че е време да се вложи нов смисъл в понятието за народен представител, и обяви, че всички проблеми на България се дължат на това, че тъкмо депутатите не са изпълнявали функциите си: "Време е да вложим смисъл в думите народен представител - това е човекът, който представлява не само своите избиратели, а целия български народ".

Петков обяви, че по разбитите ни пътища се разминават майбаси, ролсройси, ферарита, но не на успели, конкурентоспособни бизнес лидери, а на хора, свързани с властта. Хора, които са се закачили под една или друга форма на държавния бюджет. Хора, които харчат със спокойствие нашите данъци все едно е тяхна бащиния. "Това са просто едни корумпирани лобисти без никакъв истински бизнес", заяви Петков и призова за нулева толерантност към корупцията и край на "политическите инвеститори".

ГЕРБ продължи линията на смирение

"Още от днес можете да разчитате на разумно и коректно отношение от коалиция ГЕРБ - СДС. В 47-ото Народно събрание ще бъдем опозиция на очертаващото се ляво-либерално мнозинство. Не възприемаме ролята си на опозиция като политически инструмент за нагнетяване напрежението в обществото. Нужни са разумни решения, обществено единение и политическо съгласие. Като управляващи ние бяхме подложени на непрестанни атаки. Наясно сме колко е важен подходът на опозицията към управляващото мнозинство. Разбираме я като способност да сме разумен коректив", каза Атанасова.

Тя добави, че първият проект за решение, който ще внесе групата, е мораториум за теглене на държавен дълг. Припомни думи на Асен Василев, че след спиране на корупцията в бюджета ще влизат по 8 млрд. лева на година. "Очакваме през 2022 г. тези пари да бъдат предвидени в бюджета и да бъдат разходвани за подобряване на качеството на живот на българските граждани. Иначе това е била предизборна лъжа", заяви обаче Атанасова.

И ДПС с желание за конструктивност

В парламента винаги ще има управляващи и опозиция, но конструктивният политически диалог трябва да е в основата на верните решение, каза от името на ДПС председателят на движението Мустафа Карадайъ в декларацията от парламентарната трибуна. Той повтори и лайтмотива за възстановяване на нормалността в политиката. Като първостепенна задача Карадайъ посочи възстановяването на диалога между политическите субекти и институциите. "Върховенството на закона означава самите ние да спазваме Конституцията и законите на страната", подчерта лидерът на ДПС.

Той посвети голяма част от словото си на отминалите избори, отправяйки остри критики към предишните парламенти, изпълнителната власт и изборната администрация.

Карадайъ критикува остро служебното правителство за организацията на изборите, като повтори тезата, че под лозунга "Да не се допусне търговията с гласове", властта е погазила основни човешки и граждански права. Обвини Централната избирателна комисия, че не е отчела всички действителни гласове и се зарече, че "ДПС няма да остави нито един случай непроверен и нито един случай на нарушение или престъпление ненаказан".

Лидерът на ДПС обяви, че България фатално закъснява с националния си план за възстановяване и устойчивост, поради което съвсем скоро ще има повод да осмисли понятието бедност. И допълни, че страната губи и битката с COVID пандемията поради безотговорното поведение на изпълнителната власт.


БСП с програма за 100 дни управление

Лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова обяви в речта си пред новото Народно събрание, че партията има програма за първите 100 дни управление и обяви за най-важен приоритет на новите управляващи сега да се подпомогнат хората през идващите зимни месеци.

Посочи, че за партията й най-големият проблем са повишаващите се цени, обедняването и растящите неравенства. Според нея не трябва да се допуска поскъпване на тока за бита от януари, на хората да се осигурят дърва, да се запазят работните места, а институции като училища, болници, детски градини да се върнат на регулирания пазар на ток. В спешните мерки включи и стабилизиране на болниците и медиците.

Обяви, че партията влиза в този парламент с три приоритета:

- започване на истинска промяна на досегашния модел на управление, възстановяване на държавността и на конституционните принципи на разделение на властите, правова държава, справедливост, равенство, свобода и мир

- превеждане на държавата и народа през кризите с грижа за хората
- активна проевропейска външна политика на равноправно партньорство с другите в ЕС за ускорено приемане на Плана за възстановяване и за придвижване напред на оперативните програми

Каза, че преди 5 години е обявила тогавашния модел на управление като държава на задкулисието и народ, поробен от свои. Тогава се оказало, че не ГЕРБ е най-големият враг, а страхът и апатията, отчаянието на хората, че нищо не може да се промени.

Експертност и сговорчивост - новото лице на "Има такъв народ"

В духа на новото лице на "Има такъв народ" - експертност и сговорчивост, вместо конфликтни тези от страна на сценаристите, декларацията от парламентарната трибуна прочете финансистът Любомир Каримански. Той каза, че парламентарната група ще направи всичко възможно да има правителство, а парламентът да работи през целия си четиригодишен мандат.

Финансовият експерт говори за трите принципа на човешкия живот - намиране на пътя един към друг, любознателността, творческото начало. "Повечето хора са различни и разнообразни. Трябва да се радваме на богатството на душите и интелекта. Да покажем сговор. Призоваваме за пристойно поведение и трудолюбие, подобаващи на високия морал и почтеност на народния представител. През вековете будителите са успели да отредят достойно място на българската нация сред световното образование и култура. Необходими са възраждане и култура. Съчетание на знание и морални ценности могат да минимизират корупцията", каза Каримански. На финала цитира историка Николай Генчев: "Няма нищо по-важно от човечността".

"Демократична България" и надеждата

"Надежда" беше ключовата дума в изявлението на лидера на "Демократична България" Христо Иванов, който посочи, че новото Народно събрание и очертаващото се управленско мнозинство дава шанс на страната за истински промени.

На първо място сред приоритетите на коалицията очаквано той посочи съдебната реформа, подчертавайки, че се оформя все по-голямо съгласие за нея. Важно за "Демократична България" е и въвеждането на електронно управление, което да доведе до намаляване на административното бреме върху гражданите и бизнеса. "Ще имаме принос в поставянето на природното наследство и богатство в центъра на политиката като основа на постигането на високо качество на живота в България", каза Иванов.

В името на надеждата Христо Иванов призова партиите да направят крачка встрани от обичайното и да дадат път на новото. Като пример за това той посочи своето решение да не бъде министър и призова и други с опит да отстъпят място.

Не е ясно дали Иванов имаше предвид лидера на БСП Корнелия Нинова и/или други от потенциалните партньори.

Очаквано от "Възраждане"

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов се обяви за единствен борец срещу политическото статукво и защитник на интересите на българите в страната и чужбина.

"Започва да тече последният срок, от който България може да се оттласне от дъното. Нуждаем се от нови водачи и достойни мъже. България има нужда от хора, които защитават националния интерес. България има своята имунна система, безстрашни синове и дъщери. Намерих непримирими хора и ги поведох", това каза от парламентарната трибуна лидерът на дебютиращата партия "Възраждане" Костадин Костадинов. За контраст той посочи "кукловоди на национално предателство в тази зала и извън нея, които продават страната за жълти стотинки".

"Много от вас дължат столовете си на страх, дотолкова, че страхът в тази зала може да се усети. Страхът, който казва не искам да загубя поминъка си, бизнеса си. Стъпвате върху страх. Не може вечно да се лъже, краде и изнудва", каза Костадинов. Повтори и позицията на "Възраждане" срещу маските и ваксините, предпазващи от COVID-19, както и срещу Зелената сделка, ратифицирането на Истанбулската конвенция, чуждите военни бази. Единственото със знак "за" е довършването на АЕЦ "Белене". Костадинов обобщи, че за много от присъстващите в залата е срамно да са българи и атакува ДПС.

След декларациите на парламентарните групи и избирането на Никола Минчев за председател, бяха обявени и ръководствата на парламентарните групи, където лидерите в оставка Корнелия Нинова и Христо Иванов оглавяват съответно "БСП за България" и "Демократична България", а Тошко Йорданов остава лидер на групата на "Има такъв народ.

Депутатите бяха поканени от председателя Никола Минчев да се снимат в пленарната зала, тъй като срещу официалния вход на Народното събрание, което е обичайното място за това, се провеждаше шумен протест на противници на ваксините и COVID ограниченията. Половината обаче напуснаха залата след последния звънец и така на снимката са предимно новите депутати от "Продължаваме промяната" и отделни техни колеги от ГЕРБ и "Има такъв народ".

Автор: Васил Хаджийски

Източник: Дневник

 
 


Докладвай за нередност в статията
Добави коментар