Вход | Регистрация

Русе 21°C

Русе смъкна цената на хлебозавода на 4 млн. лева

Русе смъкна цената на хлебозавода на 4 млн. лева

Кметът на Русе Пламен Стоилов поиска процедурата по приватизация на "Хляб и хлебни изделия" ЕООД да бъде стартиран отново, като началната цена на дружеството е смъкната на 4 млн. лева. Стъпката на наддаване трябва да бъде 10 000 лева, а депозита за участие - 200 000 лева.

Общината иска да продаде 100 процента от капитала на дружеството, в което влиза позелемен имот с площ 18 963 кв. м, застроена площ от 7 440 кв.м. и разгърната застроена площ - 19 238 кв.м.

Тръжната документация може да бдъе закупена от центъра за административни услуги и информация в Община Русе, сектор "Търговия, транспорт и обществени поръчки". Цената на документацията е 1200 лева.

Оглед на активите може да бъде извършен до 24 дни след обявяването на процедурата в Държавен вестник. 

Sever.bg припомня, че предишната тръжна цена бе 5 млн. лева, но никой не изяви интерес към обекта. Когато през 2010 година бе подготвен търг за продажба на дружеството, началната цена бе 10 млн. лева.

Междувременно кметът Пламен Стоилов предложи да бъде извършена приватизацията и на общински нежилищен имот, супермаркет в квартал Чародейка, с начална стойност 500 000 лева. Стъпката за наддаване е 10 хил. лева, а депозита за участие в търга - 50 хил. лева. Документацията за участие в търга струва 360 лева.

За последните 4 г. 100% -то общинско дружество е натрупало близо 800 хиляди лева загуби. От 2008 г. насам предприятието е в процес на приватизация, но купувач и до момента няма.

Основният цех, произвеждащ 1 200 хляба на час, беше затворен преди 7 месеца. Към момента работят само цехът за закуски и формов хляб,които обслужват два търговски обекти в града.

До края на месеца от 40 души персонал половината ще бъдат съкратени. Експертите са на мнение, че причина за финансовия крах на  хлебозавода е нечестната конкуренция, идваща от сивия сектор, високите цени на енергоносителите и натискът на хипермаркетите, в някои от които изкупували хляба за 26 ст. броя.

Досега интерес към сградата са проявили само от голяма газова компания.



Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар