Вход | Регистрация
Русе 21°C

Сезонните работници ще вземат пари за безработица, въвеждат плаващо работно време

Днес депутатите приеха изменения в Кодекса на труда

Сезонните работници ще вземат пари за безработица, въвеждат плаващо работно време
личен архив

Закон за изменение и допълнение на Кодекса на труда приеха днес депутатите. За това информира народният представител инж. Клавдия Ганчева, член на парламентарната Комисия по социална и демографска политика.

Приета бе Разпоредба, регламентираща краткотрайната сезонна селскостопанска работа, възложена от регистриран земеделски стопанин чрез сключване на трудови договори за един ден. Тези договори ще могат да се сключват в дейност "растениевъдство" само за прибирането на реколтата от плодове, зеленчуци и розов цвят, за професии неизискващи специална квалификация. Предвидено е такива трудови договори да могат да бъдат сключвани с един работник общо за не повече от 90 работни дни в календарна година.

Отработеното време по тези договории не се признава за трудов стаж, за тях не се изпращат уведомления в Националната агенция за приходите, за изпълнение на работата по тях не се връчва длъжностна характеристика и не се издава заповед за прекратяване на трудовия договор поради изтичане на срока, уточни инж. Клавдия Ганчева. Наредба на министъра на труда и социалната политика ще определи реда за предоставяне, регистриране и отчитане на тези договори пред Инспекцията по труда.

Сезонно наетите работещи ще се осигуряват само във фонд "Пенсии" и фонд "Трудова злополука и професионална болест". С промени в Закона за здравното осигуряване, тези лица ще бъдат здравно осигурявани, като вноските им ще се внасят авансово от работодателите, заедно с вноските за социално осигуряване.

Лицата, полагащи труд по време на сезонната работа, няма да бъдат лишавани от паричните обезщетения за безработица и ще запазят правото си да ползват посредническите услуги за насърчаване на заетостта. Предвидено е тази разпоредба да се прилага до края на тази година, а при добри резултати действието й ще бъде продължено.

В така приетия закон се предлага промяна относно установяването на работно време с променливи граници, с цел съвместяване на трудовите и семейни задължения на работника и служителя. В предприятия, в които организацията на труда позволява да се установи "плаващо" работно време, извън времето на задължително присъствие, работникът вече ще може да си отработва пропуснатото през следващия ден или в други дни от същата работна седмица.

Депутатите приеха още времето на неплатен служебен или творчески отпуск да се зачита за трудов стаж, както и да бъде уеднаквена продължителността на отпуска за майчинство за четвърто и следващо дете, с този за първо второ и трето. Тази мярка цели да насърчава раждането на повече деца и подкрепя отговорното родителство.

 << Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар