Вход | Регистрация
Русе 21°C

Голямото чистене на Дунавските острови

За няколко дни, 20-те доброволци успяха да съберат 36 чувала отпадъци, 15 от които рециклируеми

Голямото чистене на Дунавските острови
ТД "Приста"

Трета акция по почистването на Дунавските острови се проведе тези дни. 

Тя се организира от ТД "Приста" - Русе по проекта "Заедно за устойчиво развитие на Дунавските острови". За няколко дни, 20-те доброволци успяха да съберат 36 чувала отпадъци, 15 от които рециклируеми. Въпреки лошото време в края на миналата седмица, те се включиха активно в почистването.

60% от участниците дойдоха от Русе, 30% - от София и 10% - от Свищов. 40% от участниците бяха на възраст между 18 и 35 години, 30% - от 36 до 45 г., 25% - от 46 до 60 г. Имаше и участник на 5 годинки. В акцията участваха общо 13 мъже (65% от всички участвали) и 7 жени (35%).

Доста боклуци събраха доброволците - от които 55% пластмасови бутилки и туби, 30% раздробен и разпадащ се отпадък, негоден за рециклиране, 6% пластмасови чаши, чинии и прибори, 5% найлонови торби и опаковки,  3% стъклo и 1% други отпадъци.

Ето какво разказаха организаторите след акцията:

"Някои от участниците в ТИД (Tour International Danubien) се присъединиха за първия ден към групата, плаваща с цел почистване на островите. Срещу бившия Комбинат за тежко машиностроене (КТМ) доброволците забелязаха на фарватера обърната лодка, участваща в ТИД, и осъществиха спасителна акция. В рамките на един час екипажът на обърнатия каяк и самият каяк бяха извадени на брега, а 10 минути по-късно на фарватера се разминаха два шлепа.

Спасителната акция, насрещният вятър и вълните забавиха доброволческата група и тя пристигна на носа на остров Алеко около 17 ч. Там участниците намериха стари отпадъци, които бяха започнали да се разпадат на части и не бяха годни за рециклиране. Впечатление направиха множеството отпадъци, характерни за санитарни помещения.

Тъй като времето ги притискаше, доброволците събраха 11 чувала с отпадъци (изнесени с моторна лодка до Сандрово) и продължиха с каяците още 7,5 км – до брега край Сливо поле, където пристигнаха почти по тъмно и лагеруваха. На следващия ден участниците трябваше да се върнат да чистят на остров Алеко, а след това да продължат към Ряхово. Поради силен дъжд и вятър, те останаха в лагера край Сливо поле, като почистиха брега около лагера в промеждутъците, в които не валеше, и събраха 25 чувала отпадъци, 15 от които рециклируеми. По-стръмните склонове към реката очевидно бяха използвани за сметище – изобилстваха от торби, пълни с боклуци, а също така имаше строителни отпадъци. Дъждовната част от деня беше запълнена с образователна игра на тема "отпадъци".

В петък доброволците отново бяха принудени да останат в лагера поради продължаващите валежи. Денят беше посветен на беседи, свързани с биоразнообразието край реката. Сутринта започна с беседа на тема "птици", изнесена от орнитолога Свилен Чешмеджиев от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), който предостави на участниците бинокли за наблюдение на птиците край реката. В ранния следобед валежите продължиха и доброволците бяха извозени до гр. Русе, където разгледаха Регионалния исторически музей (РИМ) и Екомузея. В Екомузея беседа на участниците изнесе Венцeслав Петков – зоолог и уредник на Екомузей-Русе. Той говори за биологичното разнообразие на влажните зони, за характерни за р. Дунав риби, животински видове, птици, растителност, като не пропусна да спомене и намесата на човешкия фактор.

В събота сутринта се откри прозорец без валежи и част от доброволците потеглиха с каяци към Ряхово, останалите – с осигурен от ТД Приста сухопътен транспорт. На Ряхово екипировката беше старателно почистена и прибрана и акцията приключи. По план това трябваше да стане в неделя сутрин, край Тутракан, като в събота участниците трябваше да чистят остров Мишка от отпадъци, но условията не позволиха това да се случи, тъй като поради вятъра в близост до остров Мишка се образуваха големи вълни и освен това отново заваля".

Проектът "Заедно за устойчиво развитие на Дунавските острови" се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

 

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар