Вход | Регистрация

Русе 21°C

Етиопската принцеса Аида в лицето на Владислава Гарвалова

Етиопската принцеса Аида в лицето на Владислава Гарвалова
Русенска опера

Спектакълът на операта "Аида” от Джузепе Верди на Държавна опера-Русе ще бъде представен на 19 ноември от 19.00 ч. на сцената на Двореца на културата и спорта "Васил Левски” във Велико Търново, а на 20 ноември – на сцената на Операта в Русе.

Солистката на Русенската опера Владислава Гарвалова влиза в ролята на Аида, а нейни партньори ще бъдат Стоян Даскалов в ролята на Радамес, Андреана Николова – в ролята на властната Амнерис, Венцеслав Анастасов – Амонасро, Калоян Христов – Рамфис, Стоян Стоянджов - в ролята на Фараона.

Аида е една от любимите роли на Гарвалова, към която винаги подхожда с голяма отговорност и любов.

"За първи път се докоснах до Аида още по време на специализацията си в Рим. Тогава заедно с Мирела Паруто започнахме да градим сложната, многопластовата партия. Маестрата - познавач на италианската традиция в детайли, ми каза така: ”Аида е една от най-трудните партии, пее се с два гласа - драматичен през първите две действия и много лиричен и мек в трето и четвърто.” Тя много ми помогна да овладея музикалната линия, която се изисква, и ми даде добри съвети за пианисимите и за образа като цяло.”

1436862

Певицата си спомня с вълнение за своя първи спектакъл на операта "Аида”:

"Дебютирах през 2009 г. под диригентството на Маестро Методи Матакиев. Мир на душата му. Прекрасен музикант и човек. Няма да забравя как преди спектакъла влезе в гримьорната ми, облечен в бял фрак, усмихнат и достолепен. Виждайки напрежението, изписано на лицето ми, каза:

"Няма страшно, ако спреш да пееш, аз ще пея вместо теб.” Излязох и всеки път, когато го погледнех, той си мърдаше устните с мен, защото знаеше текста на Аида наизуст. Беше ми истинска опора.”

Дълго време след дебюта си като етиопската принцеса Владислава Гарвалова няма следващ спектакъл. Но за този период ролята узрява, за да се завърне тази година през месец юни под диригентството на Георги Димитров.

"Имах щастието да срещна големия диригент Маестро Георги Димитров тази година и той ми даде един по-различен поглед, по-задълбочен. Накара ме да обърна внимание на много други нюанси, които не бях уловила. Много съм му благодарна за това.”

1436861

За любящата душа на героинята си:

"Аида е робиня в двореца на фараоните, но в същото време е и етиопска принцеса - силна и горда жена. Това, върху което аз се опитвам да наблегна в образа на своята героиня, и това, което чувствам, е, че тя носи любяща и чувствителна душа. Само една такава душа е способна на тази толкова необикновена и силна любов. Давам си сметка за силата на чувствата ѝ и затова не се учудвам на решимостта ѝ да последва Радамес в гробницата и да сподели съдбата му.

С Маестро Рега се срещам за втори път. Той е много млад, но търсещ перфекционизма професионалист. Надявам се да поднесем на публиката и в Търново, и в Русе две незабравими музикални вечери, наситени с много любов, красота и драматизъм.”

---

Визитка

Владислава Гарвалова завършва ДМА”Панчо Владигеров”- София през 2003 година при доц. Ирена Бръмбарова със специалност класическо пеене. Участва в майсторските класове на проф. Мария Слатинару-Нистор/2002/ и Гена Димитрова/2004/. През 2005 г. печели стипендия за специализация в Академия "Борис Христов” в Рим при Мирела Паруто, която я кани за още един тримесечен курс в Рим през 2008 г.

Носител е на втора награда от Международния Конкурс "Франц Шуберт" 2009 и на Националния конкурс "Светослав Обретенов" 2002 - награда на публиката.

Дебютира на родна сцена в Русе в "Дон Жуан" на Моцарт с ролята на Дона Елвира /април 2006/, след което постъпва в солистичния състав на Русенска опера. Същата година изпълнява и ролята на Графинята в "Сватабта на Фигаро” /септември 2006/. Следват Мими от "Бохеми”на Пучини, Микаела от "Кармен” на Бизе, Реквием на Форе, Елизабет от "Дон Карлос” на Верди - с тази роля Владислава Гарвалова дебютира и на международна сцена в гр.Брашов /Румъния/, Татяна от "Евгени Онегин" на Чайковски, Аида от"Аида" на Верди, Леонора от "Трубадур", Реквием на Верди и Моцарт, Амелия от "Бал с маски” на Верди, Дездемона от "Отело” на Верди и др.

 





Докладвай за нередност в статията
Добави коментар