Вход | Регистрация

Русе 21°C

Оперни шедьоври и звезди през януари в Русе

Теодосий Спасов, Ина Кънчева, Калин Врачански и Асен Блатечки на русенска сцена

Оперни шедьоври и звезди през януари в Русе
Русенска опера

С празнична Новогодишна гала вечер на 11 януари от 19.00 часа в Доходното здание се открива наситената със специални събития януарска програма на Държавна опера Русе.

Традиционният новогодишен концерт тази година ще предложи творби на Йохан Щраус и Йоханес Брамс - в духа на Виена. В програмата на концерта са включени увертюра от оперетата "Прилепът”, любимите валсове "На хубавия син Дунав”, "Кайзер валс”, "Рози от юг”, "Пролетни гласове”, популярните полки  "Пицикато”, "Без грижи”, "Трик трак”, "Гръм и мълнии”, унгарска полка Eljen a Magyar, "Радецки марш” на Йохан Щраус, Унгарски танци 5 и 6 на Брамс.

Най-известната оперета на Йохан Щраус "Прилепът”, след зашеметяващата премиера през 1874 г., не слиза от сцените на музикалните театри по света вече 140 години. "Прилепът” впрочем е единствената оперета, която влиза в репертоара на Виенската опера и присъства в него неотменно и днес. В празничната вечер ариите на Арабела, на Розалинда, на княз Орловски, дуетът с часовника ще прозвучат в изпълнение на солистите на Държавна опера-Русе Мария Цветкова, Теодора Чукурска, Даниела Караиванова, Андреана Николова, Елена Баръмова и Николай Моцов. На диригентския пулт ще застане младият виенски възпитаник – русенецът Димитър Косев.


Концерт на Теодосий Спасов и Русенска филхармония на 12 януари

На 12 януари от 19:00 в Зала "Филхармония" Теодосий Спасов, под диригентството на Владимир Бошнаков, ще представи своята музика заедно с оркестъра на Русенска филхармония. Същата програма беше изпълнена с успех заедно с Кралския филхармоничен оркестър преди два месеца и в Лондон.

Теодосий Спасов е завършил Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, специалностите ръководство на народни състави и инструментален факултет.

Той разработва свой собствен, уникален стил на свирене, който е необикновен синтез между традиционен фолклор, джаз и класическа музика. През 1995 г. списание "Нюзуик" го нарежда между най-талантливите музиканти от Източна Европа.

Освен пиесите, специално създадени за изпълнение със симфоничен оркестър, Теодосий Спасов ще представи и филмова музика, която той композира за филмите "Граница", "Гори, гори, огънче", "Пазачът на мъртвите", "Следвай ме"...

1458725

"Сватбата на Фигаро" на 14 януари

На 14 януари от 19.00 часа Русенската опера ще представи операта "Сватбата на Фигаро” от Моцарт със специалното участие на сопраното Ина Кънчева в ролята на Сузана и на великолепните солисти на Държавна опера-Русе: Пламен Бейков, Мария Цветкова, Момчил Миланов, Даниела Караивановаа, Андреана Николова, Калоян Христов, Николай Моцов и др. Участват хор и оркестър на Държавна опера-Русе.

Постановката е на швейцарския режисьор Джан Джаноти, сценография Борис Стойнов, костюми Цветанка Петкова-Стойнова, хормайстор Стелияна Димитрова. Диригент Доменико Соренти.

Ина Кънчевае лауреат на множество престижни награди, сред които Млади музикални дарования, конкурс "Панчо Владигеров", "Музикант на годината" 2002, международните конкурси "Монсерат Кабайе", "Мануел Аусенси", "Спирос Аргирис", DEBUT, "Виоти", As.Li.Co и други.

Работи с международно признати диригенти като Ейдриан Лийпър, Дейвид Пери, Енрике Мадзола, Алберто Дзеда, Джанлуиджи Джелмети, Алесандро Витело, Василий Петренко, Джулия Джоунс, Сър Невил Маринър, Иржи Белохлавек, Конрад Юнгхенел,Себастиан Рулан, както и с водещи специалисти в областта на бароковата музика като Отавио Дантоне и Стефано Монтанари.

1458724

Музикално-театралният спектакъл "Моцарт и Салиери” на 16 януари

На 16 януари от 19.00 часа на сцената на Русенската опера предстои среща от близо с живота и творчеството на "чудото” Моцарт. Русенската публика отново ще има възможността да съпреживее комични и драматични моменти от биографията на гениалния композитор, да се докосне до космическото звучене на неговата музика, да се наслади на изкуството на изключителния актьорски и певчески състав. Един неповторим спектакъл с участието на Калин Врачански и Асен Блатечки в ролите на Моцарт и Салиери, Симона Кодева в ролята на Констанца, Марияна Панова – Алойзия, а солистката на Русенската опера Даниела Караиванова ще видим за първи път в ролята на Катарина Кавалиери.

Младите таланти на "Малък градски театър” Владимир Зомбори и Христо Пъдев ще бъдат в ролите на коментаторите, както и на различни исторически и измислени персонажи от сценария на спектакъла. Участват хор "Дунавски звуци” с хормайстор Стелияна Димитрова и оркестър на Държавна опера-Русе с концертмайстор Емил Шейтанов под диригентството на Владимир Бошнаков. Режисьор на спектакъла е Бина Харалампиева.

Предварителна продажба на билети:
Каса Опера: понеделник – петък 09:00-20:00ч. , тел: 082825037
Каса Филхармония: вторник – четвъртък 16:30-19:30 и петък 14:30-19:30, тел: 082/825031; 0878218685
Билетна каса на Канев център в Русенски университет тел. 0878 488 802
онлайн www.eventim.bg специални отстъпки на www.grabo.bg
www.ruseopera. com

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар