Вход | Регистрация

Русе 21°C

Русе - Mестни избори 2011

Русе - Mестни избори 2011
Снимка: Булфото

В последните дни преди местните избори екипът на Север.бг реши да предложи на своите читатели един нестандартен предизборен подход. За нас местните избори са по-важни от президентските, защото твърдо вярваме, че общото добро бъдеще на България зависи изцяло от доброто регионално развитие. А то, регионалното развитие, е в ръцете на кметовете и техните екипи.

За разлика от другите медии обаче, ние категорично отказваме да занимаваме нашите читатели с безсмислени или измислени изказвания на кандидатите за кметските места, безполезни полемики или откровени нападки.

Затова решихме да спазим отговорността си да подготвим информирания ви избор по един нестандартен начин за родната предизборна медийна култура. В продължение на пет дни ще ви представим обобщен анализ на петте областни града на Централна Северна България - техните силни и слаби страни, възможности и опасности.

Така всеки един гражданин ще може сам да прецени дали кандидатът, за който планира да гласува, има достатъчно добра програма за развитие на града.

Първият областен център, на който се спираме, е Русе.

Силните страни на Русе:

1. Богато историческо и културно наследство, както и интересни природни забележителности

Русе не случайно е един от градовете, които често споменаваме като "първият". Тук за първи път в България улиците получават имена, изградена е първата жп линия (Русе - Варна), построена е първата фабрика за алкохолни напитки, организирано е първото изложение на местната индустрия и прочие любопитни първи. Първото кино например...

Освен това Русе все още е запазил от "виенския" си облик. Доказателства за това са Доходното здание, "Часовникът", Историческият музей, Къщата на Андрея Тюрио, сградата на Застрахователно дружество "България" и още други.  В областта има и много исторически паметници от различни епохи. Особено интересни са средновеновният град Червен, Басарбовският манастир, Ивановските скални църкви...

Градът е добре известен със своята сериозна културна програма. В Русе се стичат стотици българи по време на Мартенски музикални дни. Вълнуващи събития също така са Коледно-новогодишният фестивал, "Green Rock Fest", Театрален пристан на голямата река. Русенци има защо да се гордеят и със своите театър и опера.

Що се отнася до природните забележителности, недалеч от града е пещерата Орлова чука, която е втората по дължина в България, а особено красив е и районът на р. Русенски Лом.

2. Развита търговия. Не е случайно, че проучването на Института за пазарна икономика и Институт "Отворено общество" изведе Русе на трето място в страната що се отнася до добри условия за правене на бизнес. Русе има своите отлични традиции в търговията не само в последните 130 години, а и преди Освобождението. Фактори за това са както географското положение и Дунав мост, така и политиката на регионаялната власт по отношение на местните данъци.

3. Дунав Мост. Няма как да пропуснем единственото съоръжение, предоставящо сухопътна връзка директно с ЕС (изключая границата с Гърция). Дори и сред построяването на Дунав мост 2, съоръжението край Русе ще има ключова роля, защото ще продължи да бъде най-удобният маршрут към цяла Източна Европа.

4. Образователни институции. Русе разполага с три изключително сериозни гимназии - Математическата, Английската и Националното училище по изкуствата. Общо на територията на града има 31 средни училища и един университет.

5. Река Дунав. Не е случайно, че повечето европейски столици са разположени на плавателни реки. В лицето на Дунав Русе има невероятен ресурс в няколко направления - туризъм, промишленост, култура.

Слаби страни:

1. Миграция. Към 01.02.2011 година населението на Русе е 149 642 души. Данните показват спад с 11811 души в сравнение с преброяването от 2001 година. Това говори за силна вътрешна и външна миграция. Няма точна статистика какъв тип хора напускат града, но не е тайна, че повечето от тях са висококвалифицирани, търсещи по-добро заплащане и реализация.

2. Раждаемост. За съжаление, към миграцията добавяме и изключително ниската раждаемост в града. Русе е включен в световната карта на обезлюдяващите се градове и е с най-ниска раждаемост от областните градове в България

3. Слаба промишленост. Както почти всички български градове след 10 ноември и Русе бе ударен от вълната на корумпираната приватизация, която съсипа производството в града. Функциониращите заводи с български собственици са малко, а уви, малко са и чуждите инвестиции в града.

4. Инфраструктура. Районът около р. Дунав не е облагородяван от години. Тротоарите в града са разбити на много места, а шосетата, с малки изключения приличат на кръпка от шубата на Серафим. Не са тайна инфраструктурните проблеми на кв. "Чародейка". Спортната зала също се строи от години и макар и в момента работата по нея да тече, не бързаме да се радваме, докато не я видим готова.

5. Ниска средна работна заплата. Поради липсата на мощни производства, средната работна заплата в града остава твърде ниска. Национално движение ДНЕС постави Русе на 20 място от 28-те областни града.

Възможности:

1. Превръщане на града в най-силния търговски център за Северна България. В момента конкуренция на Русе са два града - Плевен и Варна. Първият е със затихващи функции, докато Варна, благодарение на силния летен туристически сезон, е лидер в търговията. Според нас Русе може да бъде конкурент на морската ни столица, ако съумее да се възползва от силните страни, които изброихме - природни, културни и исторически богатства, географско положение и човешки ресурси.

2. Образователен център. Както вече написахме, Русе разполага с 31 средни училища и един университет. Стратегията за развитие на ЕС в следващата финансова рамка 2014-2020 е да се залага много повече на иновации и качествено образование, защото именно там ние, европейците, отстъпваме на Япония и САЩ. Макар и в регионален аспект, Русе би могъл да се превърне в притегателен образователен център, което ще гарантира и намаляване на миграционните потоци вън от града.

3. Промишленост. Река Дунав е най-големият естествен транспортен коридор в Европа. Географското положение на Русе му дава шанс да бъде сред най-силните промишлени центрове в Европа. За целта обаче трябва модерно пристанище и далеч по-агресивна икономическа политика.

4. Столица на културата. Въпреки всички слаби страни, които изредихме, Русе си остава един от малкото градове в Северна България с истински жива култура. Локацията на града, оцелялата аристократична осанка и фестивалите, които се организират, са прекрасна основа за изграждането на една мощна културна програма, която да превърне крайдунавския град в международен фестивален център.

Опасности:

1. Задълбочаваща се миграция. Изтичането на хора предимно в трудоспособна възраст лишава Русе от най-важния ресурс в съвременната икономика - човешкият. Това е най-голямата опасност за града, защото без висококвалифицирани кадри Русе никога няма да съумее да се възползва от положителните си страни, а те ще стават все по-малко за сметка на негативните.

2. Нещо, което не е официално признато, но е очевидно, е дискриминационната политика на всички правителства в последните 20 години по отношение на Северна България. Доказателство е и че всички мащабни инфраструктурни проекти на последното правителство се случват в Южна България. Русе трябва да изгради силно лоби на Северна България в парламента и да се пребори за включването на региона в инфраструктурните планове на правителствата.

3. Липса на достатъчно висококвалифицирана работна ръка. Изтичането на умове към София и извън България е част от проблема с миграцията, но искаме да му отделим особено внимание. Без висококвалифицирани кадри няма как да се изгради силна промишленост и производства с висока добавена стойност, които да вдигнат града на крака.

4. Шуробаджанащината. Колкото по-малък става един град, толкова повече място има за разцвет на шуробаджанащината. Ние българите сме генномодифицирани да сме по-склонни към тази убиваща конкуренцията и спираща развитието болест. Колкото по-малко конкуренция има в един град, толкова по-малко положителни идеи се раждат.

Област Русе

За финал искаме да обърнем внимание и на развитието на областта като цяло, защото Русе не може да съществува изолирано. Отчитаме един огромен минус - вътрешна дискриминация в полза на областния град. Едно на ръка, че в област Русе няма други големи населени места, които да са конкурентни на крайдунавския град, но и политиката в последните години винаги е била на принципа "Всичко за областния център". Обезлюдяването на региона води до замиране на малкото останало производство и търговия. Североизточна България е третият по бедност регион в ЕС и това няма да се промени, докато не бъде въведена по-балансирана и далновидна политика в тази насока.

Кандидати за кмет (по азбучен ред):

Борислав Българинов, ОДС

Валентин Димитров, Русенска коалиция /"Приста" РДП, БСДП, Обединени земеделци, Партия на българските жени в коалицията/

Дениз Зия, ДПС

Димитринка Димитрова, Издигната от Инициативен комитет

Димо Помаков, ПП "Другата България"

Здравко Паскалиев, ПП "За хората от народа"

Искрен Веселинов, Синята коалиция плюс

Мариан Димитров, "Българска левица"

Мария Каралъмова, БНРП

Мирослав Станчев, "Европейско демократично обединение" (ЕДНО)

Орлин Лазаров, Независим кандидат за кмет, подкрепен от БСП

Петър Хергелджиев, НД "Достойни за България"

Пламен Стоилов, ГЕРБ

Пламен Цветков, РЗС

Румен Януаров, "Коалиция за Русе+НДСВ"

Изборът:

Надяваме се информацията, която ви поднесохме, да е достатъчна да се замислите за бъдещето на своя град и да прецените кой кандидат най-добре осъзнава реалностите и може да превърне възможносите в плюсове, а опасностите да преодолее.

Като отговорна медия, ние не можем да ви кажем за кого да гласувате. Като отговорна медия обаче ви насърчаваме да гласувате. Направете го разумно и честно. 

 

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Източник: Север.бг
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар