Вход | Регистрация
Русе 21°C

Ценовска община празнува

Ценовска община празнува
Общна Ценово

Деня на община Ценово празнуват днес жители и гости на крайдунавската община в Русенска област. Тържествената програма по този повод ще се състои в местността Бог баир край село Ценово, където Великотърновският митрополит Григорий е поканен да отслужи молебен под открито небе заедно с Русенския митрополит Неофит.

Фолклорни групи и изпълнители от региона и от страната ще изнесат празничен концерт, в който ще се включи и популярният изпълнител на народни песни Илия Луков. Именно от Ценово певецът ще започне турнето си из страната и чужбина с проекта в защита на българското "Зов за България", който ще се опита да събере ентусиасти за най-дългото хоро у нас.

Програмата ще започне от 11 ч. на хълма, където се издига 18-метровият православен кръст. С български песни, танци и благослов ценовчани ще отбележат подобаващо своя ден.

Община Ценово обхваща девет населени места, като всички са села - Белцов, Беляново, Новград, Джулюница, Кривина, Пиперково, Караманово, Долна Студена и Ценово. На тяхна територия са немерени много археологически находки от тракийско и римско време и се намират забележителни карстови образувания.

В село Ценово могат да се видят карстовете Хайдушките дупки и Кралимарковските стъпки, както и множество тракийски могили. При село Кривина някога се е издигала римската военна крепост Ятрус, датирана от ІV в. и прераснала по-късно в българско селище. Втора крепост в местността Кале баир също напомня за отминалите времена, като за нея се предполага, че е крепостта Нуксери.

В района на общината са запазени 43 надгробни могили, разпръснати по високите плата край река Янтра. На 2 км северно от с. Беляново е открита и скална църква, издълбана в скалистия десен бряг на Янтра.

В село Новград се помещава богат Етнографски музей, където в 9 зали са разкрити поминъкът, битът и културата на района. Тук могат да се видят археологически находки от пр.н.е., експонати, свързани с тукашните традиционни занаяти, и такива, принадлежали на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, която стъпва на българска земя през Дунава при Ценово.

Интересен факт за общината е, че тук се намира най-дългият въжен мост за пешеходци в северна България, който свързва Новград и Беляново. Той е с дължина 105 м и ширина 1,4 м.

____________________________________________________________________________
Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар