Вход | Регистрация
Русе 21°C

Четенето е удоволствие... и на японски

Четенето е удоволствие... и на японски
Снимка: Север.бг

Вчера книжарници „Хеликон” за десета поредна година отбелязаха Световния ден на книгата с четения на чуждестранни произведения в оригинал.


Денят на книгата и авторското право се чества на 23 април от 1996 г. по инициатива на ЮНЕСКО. Това е един вид признание към незаменимата роля, която имат образованието и четенето, за духовното и мисловно обогатяване на личността. Целта на този ден е да се насочи вниманието на обществеността към удоволствието от самото четене, както и към нуждата от защита на интелектуалната собственост.


Отбелязването на Деня на книгата води началото си от областта Каталуня в Испания, където още от средновековието мъжете подаряват на своите избраници роза, а в замяна получават книга. Това е и датата, на която умира писателят Мигел де Сервантес и на която е роден и умира Уилям Шекспир. Магнетичната сила на 23 април, който е дарил или отнел живота на още много творци (Владимир Набоков, Морис Дрюон, Мануел Мехия Вайехо и др.), дава основание на над 100 държави по света да отбелязват тогава Деня на книгата.


Традиционните четения във великотърновския клон на книжарници „Хеликон” започнаха от 14 ч. с поезия и класически прочит на творби от Шекспир и Сервантес.


От  17 ч. пред  любопитните погледи на случайни посетители студенти от ВТУ представиха някои произведения от източноазиатската литература. Второкурсниците от специалност Японистика Радослав и Богомил прочетоха разказ от японския писател Рюноске Акутагава, а самообучаващата се по корейски език Станислава ни запозна с корейската народна приказка „Принцеса Пионг Канг и глупакът Ондал”.


Радослав и Богомил споделиха за Север.бг, че за да разбере японската литература, човек трябва да мисли по-абстрактно. Въпреки влечението си към японската култура и литература обаче, момчетата четат и българска класика.


Интересно беше да разберем какво е стимулирало Станислава да избере корейския език, а всъщност се оказва, че той е избрал нея.


Противно на някои изказвания от последните години ние от Север.бг мислим, че младите хора у нас, и българинът въобще, не само че четат, но и им носи удоволствие.

 

Станимира Колева / Север.бг



Източник: Север.бг
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар