Вход | Регистрация
Русе 21°C

Българи даряват на Православната ни църква земя в Румъния

Волята на дарителите е там да се изгради храм

Българи даряват на Православната ни църква земя в Румъния
Снимка: Булфото

Двама българи даряват земя, тяхна собственост, намираща се в Община Снагов край Букурещ, на Българската православна църква. Волята на дарителите Надежда Велинова Ганева и Велин Валентинов Ганев е на това място да се построи църква, съобщават от Русенска епархия.

Теренът е извън рамките на Букурещ и се намира в едно от най-китните и развити извънградски северни места, предпочетено за живеене от румънския и чуждестранен елит. Цялата околност е обхваната от вековна дъбова гора с огромно естествено езеро, като в средата на остров се намира Манастира Снагов, който е предпочитана дестинация от православните поклонници и множество туристи. В същия манастир е издадена и първата румънска Библия на кирилица през 1688 г. и се предполага, че в този манастир е погребан известния княз Влад Цепеш-Дракула.

Дарителите ще основат фондация, която да изгради български културен център, както и да осигури транспорт до бъдещия православен храм за онези българи в Букурещ, които не разполагат със собствен транспорт и трябва да сменят няколко вида градски автобуси или метро, за да присъстват на богослужение.

"Вярваме, че Българската държава ще подпомогне нашата кауза за възкресяване на българската ни светиня в Букурещ, защото тя е запазила нашата национална идентичност и именно в Румъния се е зародила идеята за църковно-народна независимост и борба за освобождение, подбуждана от българската емиграция и интелигенция”, се казва още в съобщението.



Източник: дарик
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар