Вход | Регистрация
Русе 21°C

Дунавският път на виното получи одобрение от Съвета на Европа

Проектът, в който участват Сърбия, Хърватия, Румъния и България, ще привлича туристи и инвестиции

Дунавският път на виното получи одобрение от Съвета на Европа
"Гулбанис вайн"

Проект за пътя на римските императори и този на виното, минаващ и през Русенско, ще бъде включен в културните маршрути на Съвета на Европа. Община Русе е партньор в "Пътят на римските императори и Дунавският път на виното", който е първият подобен одобрен проект от Югоизточна Европа. Страните участнички в него са Сърбия, Хърватия, Румъния и България.

Решението за сертифициране е взето на заседание на Управляващия борд на Програмата "Културни маршрути", провело се на 28 и 29 април 2015 г. в Люксембург след двегодишно очакване. 

През 2015 г. се навършват 28 години от началото на Програмата "Културни маршрути" на Съвета на Европа, в рамките на които над 25 области са получили статут на културен маршрут. Първият признат е поклонническият път към Сантяго де Компостела, минаващ през Франция и Испания.

Програмата има за цел да стимулира сътрудничеството в сферата на културата, устойчивото развитие и социалното сближаване, като се фокусира върху темите с особена символика за европейското единство, история, култура и ценности и цели популяризирането на непознати дестинации. Тя допринася за опазването на културното наследство чрез подкрепа на алтернативни туристически маршрути и културни проекти.

Статутът на европейски културен маршрут повишава разпознаваемостта на включените в него обекти, увеличава туристопотока и инвестициите.

Сертификатът за обявяването на "Пътят на римските императори и Дунавският път на виното" за европейски културен маршрут ще бъде връчен на официална церемония. След три години маршрутът ще подлежи на допълнителна оценка от страна на Съвета на Европа.


Проектът "Пътят на римските императори и Дунавският път на виното" цели популяризирането на маршрута и създаването на предпоставки за сътрудничество между заинтересовани страни от сферите туризъм, културно-историческо наследство, винарска индустрия.

Той е финансиран по Програма "Подкрепа за подобряване и насърчаване на устойчиви транснационални тематични туристически продукти" на Главна дирекция "Предприятия и промишленост" на Европейската комисия.

Община Русе е партньор по проекта заедно с Туристическа агенция Robinson (Сърбия), Национално бюро по туризъм на Румъния, Национална туристическа организация на Сърбия, Хърватска икономическа камара, Туристическа агенция Globtour Event (Хърватия) и Винарна Alcovin SRL (Румъния). Водещ партньор (координатор) по проекта е Дунавският компетентен център със седалище в Белград (Сърбия).

"Пътят на римските императори и Дунавският път на виното" е продължение на проекта "Културни маршрути в Среден и Долен Дунав", финансиран по Рамкова програма "Конкурентоспособност и иновации" на ЕК.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар