Вход | Регистрация
Русе 21°C

Преходът от р. Тимок до Света гора започва днес

Трансверзалата от Дунав до Бяло море обхваща непреминаван досега разнообразен и много труден маршрут

Преходът от р. Тимок до Света гора започва днес
Снимка: Булфото

70 настоящи и бивши студенти, преподаватели и служители на русенския университет се включват в най-големия и сложен туристически преход от река Тимок до полуостров Света гора.

Разпределени в 9 групи, туристите ще преодолеят трасето едновременно за 36 часа, като осъществят жива връзка помежду си.

Инициативата на Спортно-туристическо и природозащитно дружество "Академик" Трансверзалата "Възраждане 1762" е  кулминационно събитие в кампанията на русенското висше училище, посветена на 250-годишнината от написването на История Славянобългарска, 290 г. от рождението на Паисий Хилендарски и 200 г. от рождението на Баба Тонка.

Специалният ритуал на 18 юли от 18:00 ч. ще даде предварителен общ старт на групите, участващи в трансверзалата.

След като поднесат венец пред паметника на патрона на Русенския университет, Ангел Кънчев, те ще предприемат шествие с велосипеди и автомобили по улиците "Янтра", "Доростол"," Александровска", "Цар Освободител", "Генерал Скобелев", "Борисова", "Константин Иречек", "Славянска", "Епископ Босилков", "Княжеска" и "Баба Тонка". Шествието ще носи транспаранти, плакати и знамена с посланията на инициативата, която туристическият екип на трансверзалата посвещава и на своя университетски град.

Организираните планинари ще започнат походите на 20 юли в 5:30 ч. По две групи ще тръгнат от пунктовете хижа Миджур, хижа Пионерска, хижа Рибни езера и гр. Сандански. Една група ще започне изкачването от Света гора. Финишът е планиран за 18:00 ч. на 21 юли в пунктовете хижа Ком, Комплекс Мальовица, хижа Яворов и Кулата-Промахон, където трябва да се съберат 8 от групите. 9-тата ще завърши прехода си при устието на р. Тимок.

Мащабната трансверзала от Дунав до Бяло море ще обхваща непреминаван досега разнообразен и много труден маршрут. Той пресича България от устието на Тимок до границата с Гърция през едни от най-високите върхове и планини на Балканите – Западна Стара планина, Люлин, Витоша, Верила, Рила и Пирин – по линията на маршрут "Е-4". По-нататък продължава по река Струма до Света гора и Бяло море.

Цялото трасе е разделено на 9 етапа и групите ще ги преодоляват едновременно за 36 часа, като осъществят жива връзка помежду си. Три от тях са съставени от колоездачи, една от гребци-каякари и останалите от планинари-пешеходци.

Етапът от високия 2168 м. връх Миджур, в Западна Стара планина, до връх Ком ще бъде предложен от дружество "Академик" и Русенския университет за включване в системата на Европейските трансгранични пешеходни туристически маршрути съответно към "Е-3" или "Е-4", за което се подготвят съответните официални документи.

__________________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg










Русенски университет "Ангел Кънчев"
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар