Вход | Регистрация

СУ: Петър Илиев е плагиатствал, грози го уволнение

СУ: Петър Илиев е плагиатствал, грози го уволнение

В книгата на д-р Петър Илиев "Компетенцията на Народното събрание" е налице плагиатство, при което значителни части от чуждо произведение – дисертацията "Парламентарен контрол" на Наталия Киселова, е използвано и представено за авторски труд, без дисертацията да е цитирана като източник.

Това сочат резултатите от проверка на Етичната комисия към Софийския университет.

След постъпилите 3 сигнала и последвала проверка от Етичната комисия на Софийския университет се установява наличие на данни за плагиатство в книгата на д-р Петър Илиев "Компетенцията на Народното събрание". В нея са били използвани части то дисертация на колегата му доц. Наталия Киселов. Два от сигналите със съмнения за плагиатство са подадени в началото на август от студенти и един от докторант в Богословския факултет. В становището се казва още, че след началото на проверката се появява и второ издание на книгата на Илиев, което е с 80 страници по-малко.

След 45 дни проверка в становище на Етичната комисия на Софийския университет се казва, че в книгата на Петър Илиев има значителни части от чуждо произведение – дисертацията "Парламентарен контрол" на Наталия Киселова. То е използвано и представено за авторски труд, без дисертацията да е цитирана като източник. От комисията допускат още, че представянето на книгата на Илиев в преработен съкратен вариант от 618 страници, необозначен като второ издание, е опит да се възпрепятства  проверката.

Заради доказаното плагиатство Илиев може да се раздели и с работата си като преподавател. Това може да стане след становище на Факултетния съвет. Ректорът на Софийския университет е поискал процедурата да започне.

Петър Илиев коментира случилото се с пост в Twitter.

"Категорично не приемам становището на Етичната комисия, за което научих от медиите. То нарушава Правилника на СУ и поне два закона. Видно е, че комисията се е водила от политически съображения, за да ме засегне лично, а оттам и да уязви ПП ИТН, от която бях издигнат", написа Илиев в социалната мрежа.

Скандалът  около книгата на Илиев се разрази, след като се появи слухът, че той ще бъде номинацията на "Има такъв народ" за премиер. По-късно стана ясно, че е кандидат за вицепремиер и вътрешен министър.

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар