Вход | Регистрация

Украйна вече има стратегическата инициатива във войната

Украйна вече има стратегическата инициатива във войната
discover24.ru

Украйна вече има стратегическата инициатива във войната и принуждава Русия да преразпределя силите си по фронта в отговор на украинските контранастъпателни операции. Това пише американският Институт за изучаване на войната в днешния си анализ за фронта.

Анализаторите отбелязват, че руските сили все по-често прехвърлят личен състав и техника в Херсонска и Запорожка области вместо да ги изпратят в Славянск и Северск, където се водят тежки боеве. Руската армия предислоцира също артилерия и авиация в Крим. Това е в отговор на опасността от контранастъпление в Херсонска област, смятат в института. Досега Русия прехвърляше сили и спираше настъплението към Харков и на юг по своя инициатива - тъй като на войските беше спусната задача да завладеят цялата Луганска област.

"Подготовката на Украйна за контранастъпление в Херсон и първите операции в рамките на това контранастъпление, в съчетаване с рязкото отслабване на руските сили като цяло, за първи път позволяват на Украйна да започне активно да влияе върху хода на войната", пише в анализа. Там се отбелязва още, че украинските сили са провели серия локални контраатаки между Изюм и Славянск и са отблъснали руснаците в ред населени пунктове.

Руските сили продължават наземните атаки на северо-изток и на юг от Бахмут, опитите за настъпление в Пески и са провели ограничена наземна атака юго-западно от Донецк.

Вчера украинските въоръжени сили обявиха, че са освободили още седем населени пункта в Херсонска област, или общо 53 от началото на контранастъплението в този участък от фронта.

По море

Три кораба с царевица напуснаха украинските пристанища и се отправят към морския хуманитарен коридор, съобщи ББС, позовавайки се данни от MarineTraffic. Новината бе потвърдена и от украинския министър на инфраструктурата Александър Кубраков. Сред тях е и българският кораб "Рожен", който отплава от Черноморск. Оттам тръгна и Polarnet, а от Одеса - Navistar. Общо корабите пренасят около 58 000 тона царевица, която трябва да бъде доставена в Турция, Великобритания и Ирландия.

"Очакваме, че гаранциите за безопасност от нашите партньори от ООН и Турция ще продължат да работят, а експортът на продоволствие от нашите пристанище се стане стабилен и предсказуем за всички участници на пазара", написа Кубраков.

Пристанищата могат да обработват повече от 100 кораба на месец, като планът е да се изнася минимум три милиона тона товар.

Украйна, Русия, Турция и ООН сключиха т.нар. "зърнена сделка" на 22 юли. Страните се договориха за създаването на безопасен морски коридор за търговските кораби от украинските пристанища Одеса, Черноморск и Южни. Първият кораб с украинско зърно напусна пристанището в Одеса на 1 август и пристигна в Турция на следващия ден. От 27 юли в Истанбул заработи координационен център по зърното. Споразумението за експорт е предвидено да действа в продължение на 120 дни, но би могло да бъде удължено при необходимост.

Източник: "Сега"



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар