Вход | Регистрация

Акт за замърсяване отнесе русенска фирма

Акт за замърсяване отнесе русенска фирма
iNews.bg/Гергана Златкова

Акт за административно нарушение отнесе русенската "Астра биоплант” ЕООД. Той е съставен от експерти на РИОСВ-Русе за допускане на неефективна работа на пречиствателната станция. Вследствие това, отпадъчните води са замърсили бреговата ивица на река Дунав около точката на заустване, в района на село Ряхово.

Сигнали за неприятни миризми и мазни петна по река Дунав бяха подадени от рибари.

При проверка на заводската площадка на русенската фирма е установено, че технологичния режим на пречиствателната станция е нарушен, коeто е довело до отлагания на отпадъчни води по брега и замърсяване на водите на реката. Неефективната работа на пречиствателната станция се дължи на неподдържането в техническа и експлоатационна изправност на съоръженията.

За изпълнение на даденото предписание за почистване е извършена контролна проверка на 26 август и е установено, че замърсените участъци от бреговата ивица в района на село Ряхово са почистени. На ръководството на дружеството е разпоредено да се извършва ежедневен обход в точката на заустване на отпадъчните води в река Дунав, като се следи състоянието на бреговата ивица.

"Астра биоплант” ЕООД притежава Комплексно разрешително (КР), в което е определена точката на заустване в река Дунав и са посочени параметрите за качеството на отпадъчните води и режима на поддържане на пречиствателната станция. Дружеството подлежи на планирана контролна проверка по изпълнение на условията в Комплексното разрешително веднъж годишно и извънредно при сигнали и жалби. За 2013 г. проверката е извършена през месец юли и не са констатирани нарушения.

<< Sever.bg във Facebook >>



РИОСВ - Русе
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар