Вход | Регистрация

След Бабинден в Черешово празнуваха и Дядовден

Празникът се чества от 50 години в русенското село

След Бабинден в Черешово празнуваха и Дядовден
Областна администрация - Русе

Десетки жители на русенското село Черешово отидоха в дома на 71-годишният Марин

Колев, за да засвидетелстват уважението си и да го поздравят с Дядовден. Празникът на селото уважи и областният управител Венцислав Калчев, който се включи в избора на "Дядо” и ритуалното му измиване на чешмата. Възрастният мъж се окичи за четвърти път с титлата "Дядо на Черешово".

1169328

След това Марин Колев заедно с внука си, който носи неговото име, се качи на каруца, теглена от магаре. Стигайки до чешмата кметският наместник Сидер Златев изкъпа ритуално дядото. След "къпането” областният управител Венцислав Калчев подари на дядото хавлия и му пожела здраве и дълголетие.

1169322

Да се раждат повече деца, за да могат бабите и дядовците им да имат сериозни занимания целогодишно, пожела на празнуващите в село Черешово областният управител. Той шеговито заяви, че се включва в честването и като млад дядо с едва 6-годишен стаж.

Празникът Дядовден се празнува в с. Черешово повече от 50 години като алтернатива на предшестващия го Бабинден. Преди време традицията е била да се събират само мъже, но в последното десетилетие към празненствата се включват и техните съпруги.

1169326

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар