Вход | Регистрация

Озеленяват квартал и училище в Стражица по проект

Близо 15 хиляди лева са спечелени по проект на екоминистерството "За чиста околна среда -2012"

Озеленяват квартал и училище в Стражица по проект
Снимка: sxc.hu

Два проекта с финансиране от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ спечелиха община Стражица и ОДЗ "Ангел Каралийчев”, след като кандидатстваха в националния конкурс "За чиста околна среда -2012" на Министерство на околната среда и водите.

Проектът "Почистване и озеленяване на терен в квартал "62" в гр. Стражица" е на стойност 10 хил. лева. Предвижда се да бъдат почистени и хигиенизирани замърсените площи, да бъдат демонтирани старите и повредени детски съоржения за игра, също и ръчна обработка на почвата и зацветяване, да се оформят цветни алеи.

С част от парите ще се направи и ударопоглъщаща настилка. След естетично оформяне на пространството, ще бъдат доставени и монтирани нови детски люлки, катерушка и пързалка, градински пейки и кошчета за отпадъци. Дейностите ще бъдат извършени от доброволци, живущи в района, от озеленители и безработни лица, регистрирани в Бюро по труда.

Другият проект е за по-малка стойност и ще се реализира в Обединено детско заведение "Ангел Каралийчев” в Стражица. Той е в размер на 4 965 лева и е с работно заглавие "Играя, спортувам, почивам, раста в зелена и чиста среда”. С парите ще бъдат почистени замърсени дворни пространства, ще бъдат изхвърлени отпадъците, ще бъдат демонтирани старите детски съоръжения за игра.

Предвиждат се още заравняване на терена и затревяване, монтиране на дворни съоръжения за игра, пейки и кошче за отпадъци, както и 6 метра пергола. Почистването на зелените площи и изхвърлянето на отпадъците ще извършат заедно родители, педагогическият персонал и децата от подготвителната група.

Целта е да се възпита придобиване на умения у децата за поддържане на чиста околна среда, екологосъобразно поведение, както и укрепване на сътрудничеството между образователната институция и семейството.

В националния конкурс с проекти участваха 845 общини, училища и детски градини от цялата страна, като комисия на екоминистерството одобри 199 проекта.

___________________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар