Вход | Регистрация

Шест екопроекта спечелиха финансиране

Облагородяват нерегламентирано сметище и замърсени площи

Шест екопроекта спечелиха финансиране
Снимка: sxc.hu

Три кметства от Община Русе са получили одобрение на проектни предложения в конкурса на МОСВ и ПУДООС "За чиста околна среда – 2013г.", който се проведе под мотото "Обичам природата – и аз участвам".

Кметство Сандрово участва с проект "Мултифункционална площадка за спорт на деца и възрастни, изградена върху нерегламентирано сметище", кметство Басарбово с проект "Обичам природата и аз участвам” и кметство Ново село с проект "Облагородяване и озеленяване на зона за отдих в административен център на Ново село".

В проекта на кметство Сандрово са включени следните дейности: почистване на 1,5 дка замърсена от отпадъци площ, фитосанитарно почистване на дървета и храсти, изграждане на спортна площадка за масов спорт на деца и възрастни, поставяне на кошчета за отпадъци, озеленяване на площта около спортната площадка и залесяване с дървета и храсти около нея.

Основната цел на проекта на кметство Басарбово е създаване на трайни практики по почистване и възстановяване на природата, като върху нерегламентирано сметище ще се обособи зона за отдих и спорт на жителите и гостите на населеното място.

Чрез проекта на кметство Ново село ще се облагороди занемарена част от административния център на населеното място, която е зад административната сградата на кметството. Ще бъде почистена и озеленена замърсена територия от 5 дка и ще бъдат поставени кошчета за разделно събиране на отпадъци.

Едно училище и три детски градини в Община Русе също ще получат финансиране от ПУДООС. Това са Основно училище "Иван Вазов" – гр. Русе за проекта "Да съхраним природата", ЦДГ "Русалка" със "За децата и реката" и ЦДГ "Иглика" за проекта "Обичам природата и аз участвам".

Проектът на ОУ "Иван Вазов" - Русе включва изграждане на еко училище сред природата, залесяване, закупуване на апаратура за обучение и организиране на изложби.

В проекта на ЦДГ "Русалка" - Русе са предвидени: открита практика за децата с екологична насоченост, презентиране на учебни филми, организиране на екскурзии и еко поход по реките Дунав и Русенски Лом, наблюдение с бинокъл и заснемане с фотоапарат на растителния и животински свят, провеждане на фотоконкурс, пленер за детска рисунка, еко акция за почистване на кея на р. Дунав.

Проектът на ЦДГ "Иглика" - Русе включва почистване на площадките и тревните площи, обновяване на алпинариум и оформянето му като еко кът за игра; изработване и монтаж на пейки с прикрепени към тях кошчета (за всяка група), озеленяване и залесяване на дворните тревни площи и оформянето им в "живи” екологични прегради, включване на деца и родители в инициативата "Да изчистим България за един ден”, организиране на екскурзия до Лесопарка и "Еко ревю” с костюми, изработени с еко материали от родителите и тържествено откриване на обновените площадки в двора, оформяне на детско опитно поле (2х2м) пред входа на кухнята.

Кампанията "За чиста околна среда 2013 г." има за цел повишаване на екологичната култура и включване с доброволен труд на граждани и организации в дейности за опазване на околната среда на местно ниво.

Проектите на общините получават финансиране на стойност до 10 хиляди лева, а за проектите на детските градини и училищата се отпускат суми до 5 хиляди лева.


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар