Вход | Регистрация

Над 600 000 лв. за образователна инфраструктура

Над 600 000 лв. за образователна инфраструктура
Снимка: sxc.hu

Над 600 хиляди лева са инвестирани през 2012 г. в образователна инфраструктура на община Стражица, информира  кметът инж. Детелина Борисова. Част от средствата са похарчени и за подобряване на материално-техническата база в учебните и детските заведения в населените места.

Вече е обновена  детската градина в с. Асеново. Тя бе ремонтирана по проект "Красива България”, като дейностите включваха цялостно саниране, ремонт на покрива, смяна на ВиК – инсталацията, на дограмата и вътрешни подобрения. Ремонтът възлиза на стойност 120 хиляди лева, като половината от тях са осигурени от Общината.

Извършеното обновление ще доведе до 30% енергийни икономии.

През 2012 г. бе успешно преместена и целодневната детска градина в с. Бряговица. Проблемът съществува от десетки години, тъй като детското заведение бе настанено в четири временни бараки още от земетресението през 1986 г. В продължение на четвърт век поколения деца са се отглеждали в бараките. Те са се ползвали за спални помещения, трапезария и кухня, за занималня и за склад.

През настоящата година, въпреки финансовите затруднения, децата и персонала вече са прехвърлени в обща сграда с подобрени условия за грижа и обучение. Ремонтът е струвал 20 хиляди лева.

Сливането на двете училища в с. Камен е също успешна процедура в образователната инфраструктура на територията на общината. В резултат на това, бе обособено СОУ "Св. Климент Охридски”, в което учат 280 ученици.

В учебното заведение в Камен в момента се изпълняват дейности за модернизация на учебната сграда, като финансовите средства са осигурени по мерките за "Оптимизация на училищната мрежа”, към МОМН. Средствата възлизат на 225 000 лева. 

МОНМ одобри още финансов ресурс в размер на 267 300 лева за Професионалната гимназия по транспорт "Васил Друмев”. За средствата пред образователното ведомство настоява лично инж. Борисова. Парите ще се използват за цялостна подмяна на дограмата на учебния корпус и прилежащия физкултурен салон. В момента се подготвят процедурите по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител на ремонтните дейности. Ремонтът трябва да приключи през април 2013 г.

 

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар