Вход | Регистрация

Възстановка на героичното преминаване на Троянския проход

В неделя Регионален клуб „34-ти пехотен Троянски полк“ Априлци – Троян ще направи историческа възстановка на Беклемето

Възстановка на героичното преминаване на Троянския проход
Уикипедия

Историческа възстановка по повод Националния празник 3-ти март оганизират от Регионален клуб "34-ти пехотен Троянски полк" Априлци – Троян. Автентично облечени и въоръжени участници ще пресъздадат преминаването на Троянския проход на 1-ви март, неделя, от 10.30 ч. на Беклемето.

65 руски войници и казаци, 45 турски войници и черкези, както и от 5 до 10 български доброволци с оръдия и коне ще ни върнат в героичното минало. Преминаването на руската армия през Троянския проход е голям подвиг, като се има предвид лошите зимни условия през януари 1877 г.

Преминаването на Троянския отряд, воден от ген.-лейтенант Павел Карцов през Троянския проход на Стара планина, е част от заключителните действия на Руската армия в Руско-турската война (1877-1878).

То е предшествано от едномесечно разузнаване и старателна подготовка. Главен тилов център на подготовката е Троянския манастир.

Възстановката ще протече по предварително изготвен сценарий. Община Троян е подсигурила транспорт за желаещите да посетят събитието. Тръгване от паркинга на Общината в 10.00 ч.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар