Вход | Регистрация

Инж. Стефан Стефанов стана почетен гражданин на Стражица

Тържествено бе отбелязан празникът на града

Инж. Стефан Стефанов стана почетен гражданин на Стражица

Стотици се събраха днес на централния площад в Стражица, за да отбележат градския празник, който всяка година се чества на големия празник Успение Богородично. На 29 август, преди 45 години с указ село Стражица е обявено за град и тазгодишните тържества преминават под това мото. 

Празникът започна с Божествена Света литургия, отслужена в църквата "Рождество Богородично”, на която присъства кметският екип и много миряни.

1363290

Пред сградата на Общината бяха открити ретроспективна фотоизложба "45 години град Стражица”, която представя моменти и личности от живота на Стражица, и третото издание на традиционното изложение за занаяти "Един занаят, една култура”. Представени са дърворезба, плетива, декоративни пана, керамика и различни сувенири, изработени от пенсионерски клубове, от общинския детски център, от занаятчии от Стражица, Балканци, Камен, от център "Амалипе” и др.

1363294

В празничното си слово кметът на Стражица инж. Детелина Борисова подчерта, че днес във всички обществени сфери в общината са създадени съвременни условия за живот, работа и обучение, че благодарение на привлечените средства на фондовете от ЕС качеството на живот на населението се е повишило, че културният календар на Стражица е обогатен, и има възможности за развиване талантите и дарбите на децата.

1363293

Инж. Борисова връчи званието "почетен гражданин на Стражица” на бившия кмет на града инж. Стефан Стефанов, управлявал два мандата Общината. С юбилейни почетни знаци, в духа на 45-ата годишнина бяха удостоени и още четирима предходни кметове – Райчо Миленков, Трифон Ралчев, Стефан Славев и Христо Евтимов- единствените живи градоначалници, кметували в периода 1966- 2003 г.

Тържествени юбилейни призове бяха връчени и на стражичани с принос в различни сфери- в област "Икономика и селско стопанство”, "Туризъм”, Образование”, "Култура, "Здравеопазване”, "Спорт”.

На финала на официалната празнична програма със свой концерт зарадва присъстващите "Гласът на България” Стелияна Христова.

1363292

Сред официалните гости на празника бяха народните представители Евгени Стоев, Мирослав Петков и Марияна Бояджиева, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, областният управител на Велико Търново инж. Георги Рачев, Татяна Грушько, генерален консул на Русия от консулски окръг Русе, Атанасе Ротару, кмет на румънската община Болинтин Вале, Тудор Ангел, съветник на парламентарния секретар на Парламента в Румъния, кметовете на Велико Търново, Елена, Лясковец, Златарица, Елена, председатели на общински съвети от областта, директори на институции и държавни ведомства.

1363289

Вечерта от 20,30 часа на централния площад стражичани ще се радват на изпълненията на Графа, София Бранд и Руслан Мъйнов, а концертът ще завърши с празнични илюминации.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар