Вход | Регистрация

Малко над 100 хиляди лв не стигат за довършването на 2 проекта

След обществена дискусия в Стражица, решение е намерено

Малко над 100 хиляди лв не стигат за довършването на 2 проекта
Община Стражица

Дълг от 112 574 лева смята да поеме община Стражица. Парите са необходими, за да може да продължи изпълнението на два големи инфраструктурни проекта по Програмата за развитие на селските райони.

Представители на местния бизнес, общински експерти и жители на селата Кесарево и Камен публично обсъдиха възможността за общински дълг и бъдещето на проектите за вътрешна канализационна мрежа в двете населени места.

Служители от дирекция "Регионално развитие и устройство на територията” в общинска администрация запознаха участниците с целите на проекта, начина на финансирането му, ангажиментите, които Община Стражица следва да поеме във връзка с реализацията му.

И двата договора за проектите бяха сключени през май 2010 г. и се изпълняват по мярка 321 на ПРСР. Те предвиждат изграждане на вътрешна канализационна система с пречиствателно съоръжение в двете най-големи стражишки села, като чрез модернизираната ВиК-инфраструктура ще се подобрят условията на живот в населените места, ще се засили инвестиционния интерес към тях и трайно ще се подобри икономическата перспектива в района.

Стойността на одобрената безвъзмездна финансова помощ за проекта в с. Камен е 4 328 246 лева без ДДС, като общината е получила до момента 50% от сумата. Половината от парите по проекта за с. Кесарево, също са преведени в общината, като общата стойност е 4 734 798 лева без ДДС.

Според постановление на МС от 29.12.2011 г., е допустимо искане за финансиране на разходите по ДДС към заявка за авансово плащане до 20 на сто от одобрената сума към заявката за плащане от ДФ "Земеделие”.

В края на обсъждането участниците и в двете срещи единодушно дадоха своята обществена подкрепа Община Стражица да встъпи в дълг в размер на 54 464,00 лв. за заявяване финансирането на разходи за ДДС към заявката за авансово плащане по проекта за село Камен, и да поеме дълг за 58 110,00 лв. за заявяване финансирането на разходи за ДДС към заявката за авансово плащане по проекта за с. Кесарево.

Предстои да се изготви запис на заповед и общинските съветници да дадат своето съгласие за поемане на общински дълг, за да продължи изпълнението на проектите.

____________________________________________________________________________

 Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар