Вход | Регистрация

Проектобюджетът на Стражица мина на обществено обсъждане

Няма да се повишават местните данъци и такси

Проектобюджетът на Стражица мина на обществено обсъждане

9 702 804 лева е размерът на проектобюджета на Община Стражица за 2013 г., стана ясно по време на общественото обсъждане, което се проведе вчера в заседателната зала на Общинския съвет. Петя Атанасова, директор Дирекция "Общинска финансова политика и икономика" в Общината, представи отчета на миналогодишния бюджет и проекта за новия.

Субсидията от републиканския бюджет е с над 115 хил. лева повече в сравнение от миналата година - 5 850 237 лева. Очакваните общински приходи са в размер 3 852 567 лева, като са заложени с 60 хил. лева повече от данъчни постъпления в сравнение с 2012 г., а от неданъчните -  с близо 300 хил. лева повече. За м.г. изпълнението на данъчните приходи е било  в размер на 93,71% от годишния план, а на неданъчните – 76,77%, стана ясно от отчета.

От местни данъци и такси т.г. се очаква в хазната да влязат 591 600 лева, като през тази година се запазват същите ставки на данък сграда и такса смет. Няма да се повишават местните налози нито за гражданите, нито за фирмите, увери кметът инж. Борисова. От неданъчни приходи се очаква в хазната да влязат над 2,3 милиона лева.

Целевата субсидия за капиталови разходи, в т.ч. и ремонт на общинските пътища през 2013 г., е увеличена с над 113 хил.лева, посочи Атанасова. С 24 хил. лева са увеличени парите и за зимно почистване и поддържане, като заложената сума е 68 800 лева.

Общият размер на субсидията за 22-те населени места в Общината възлизат на 504 242 лева. Едно от най-големите разходни пера в бюджета е издръжката за образование. Тя възлиза на над 3,8 млн. лева, като тя скача заради увеличения единен държавен стандарт за ученик.

За социални дейности са заделени 1,4 млн. лева, като т.г. издръжката е увеличена с близо 108 хил.лева. Бюджетът за култура е 273 134 лева, като най-голямото разходно перо са парите за читалища. При тях единният държавен стандарт също е увеличен в размер на 6 271 лева годишно. В общината, по тази функция има разкрити 25,5 щатни бройки. За жилищно строителство, благоустройство и комунални дейности са заложени 649 313 лева. Отчетът на миналогодишния бюджет показва, че в края на 2012 г. той надхвърля 11,6 млн. лева след наложени изменения.

Общината има просрочени вземания от 131 383 лева, като преобладаващо това са пари за наеми, лихви и консумативи. Най-голям дял от тях са на наематели на жилищни имоти, като борчлиите са социално слаби граждани. Общината е приключила м.г. с просрочени задължения от 153 хил.лева за текущи и капиталови разходи.

На обсъждането присъстваха кметът инж. Детелина Борисова и нейните заместници, председателят на Обс Илиян Маринов, общински служители, общински съветници, кметове и наместници на населените места, както и граждани.

 

 

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар