Вход | Регистрация

Приемни в 13 села на Стражица

Приемни в 13 села на Стражица
Община Стражица

В продължение на два месеца кметският екип на Община Стражица проведе приемни. Това се случи в 13 села, в които живее близо 35% от населението на общината. Обсъждаха се проблемите в областта и възможните начини и мерки за разрешаването им.

Основни проблеми, които се формулираха в следствие на приемните, са комунално-битовите, инфраструктурата, криминогенната обстановка в селата, безработицата, както и образованието. Най-общо казано живущите в региона са доволни от допълнителните осветителни тела, които са монтирани, както и от редовното сметоизвозване. Но се оплакват от честите кражби на захранващите електропроводи и контейнерите за отпадъци.

Проблемът на инфрастурктурата е свързан с износените и негодни за използване пътища, както и принудата на жителите на селата да се придвижват по черни пътища. От общината обещаха, че ще заложат средства за ремонт на най-проблемните отсечки в инвестиционната програма за 2013 година.

Нараснали са битовите кражби и посегателствата над необитаемите имоти в селата. По тази причина на много места са сключени договори с частни охранителни фирми, които до голяма степен ограничават престъпността. Масово кметовете предлагат да се монтира и видеонаблюдение, което да повиши сигурността, но от кметския екип все още обмислят идеята.

Безработицата в селата също се увеличава, тъй като населението там е застаряващо. Идеята на община Стражица за частично решение на безработицата е включването на хората в различни социални програми. Като начало такива са регионалната програма от Националния план за действие по заетостта, схемата "Помощ в дома”, както и наемането на хора в мащабния проект "Социално включване на уязвими деца в община Стражица”.


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар