Вход | Регистрация

Стражица в навечерието на своя празник

Кметът инж. Детелина Борисова ще връчи наградните знаци на новоизбраните почетни граждани на града

Стражица в навечерието на своя празник
Община Стражица

С почетна рота и военния духов оркестър на НВУ "Васил Левски” ще бъдат отбелязани тазгодишните тържества послучай празника на Стражица. Те ще започнат рано сутринта на 15 август.

В Деня на Свето Успение Богородично празникът се отбелязва от 1998 г. Тогава е и храмовият празник на Стражица, тъй като църквата носи името на Света Богородица.

Тази година програмата за 15 август е по-богата, с амбиция да даде по-високо самочувствие на стражичани. От една седмица градът е украсен с национални трикольори, знамената на община Стражица и на ЕС, с гирлянди от разноцветни флагчета. На централната улица е издигната специална арка, която е окичена с цветя.

Рано сутринта кметът инж. Детелина Борисова и нейният екип ще присъстват на тържествена литургия в храма "Успение Богородично”, след което ще посрещнат официалните лица и гостите в сградата на Общината. Сред тях ще бъде и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

По програма в 10:00 часа пред общината ще започне ритуалът по тържествено издигане на знамената. На специална церемония кметът инж. Детелина Борисова ще връчи наградните знаци на новоизбраните почетни граждани на Стражица.

Тържествената сесия се проведе на 13 август и удостои със званието "почетен гражданин” на Стражица двама бивши градоначалници. Това са Трифон Ралчев /1966- 1969/ и Цанко Цанев /1986-1990/. Годините на тяхното управление са емблематични за Стражица.

С името на Трифон Ралчев се свързва икономическият подем на Стражица, както и фактът, че от селище, през 1969 г. Стражица е обявена за град. По онова времe за да бъде обявено едно село за град е било нужно да отговаря на определени критерии: да бъдат изградени комуникации, пътна и ВиК инфраструктура, да има болница, училище, културни институции.

Другият кмет - инж. Цанко Цанев пък управлява точно по време на унищожителните трусове. Месец след като става кмет на Стражица, унищожителното земетресение връхлита града и го превръща в руини. Под негово ръководство се създава безпрецедентна организация, мобилизирано е цялото население, и в продължение на месеци, без почивен ден започва наново изграждането на Стражица.

След награждаването гостите и стражичани ще почетат паметта и делото на известния български автор на детски приказки Ангел Каралийчев, който е родом от Стражица. Ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност на неговия паметник в центъра на града. Само след седмица се навършват 110 години от неговото рождение.

След това присъстващите ще разгледат откритото в събота изложение на занаятите "Който може, си го може". След кратка художествена програма, гостите ще посетят Градската художествена галерия и ще разгледат постоянната експозиция от картини на български класици, част от богата сбирка на галерията.

Вечерта за всички граждани на Стражица общината подготвя голям концерт. Спектакълът е осигурен благодарение на спонсори и дарители. Очаква се стражичани да се забавляват с изпълненията на Краси Радков, Борис Солтарийски и звездата на родната естрада Силвия Кацарова.

__________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар