Вход | Регистрация

Нови надежди за болните от деменция

Нови надежди за болните от деменция Снимка: Thinkstock/Guliver

Израелски учени обявиха, че са доказали целебния ефект на кислородната терапия върху деменцията. Лечението на пациенти с вдишване на 100% чист кислород под налягане е блокирало основните активатори на болестта и ранните ѝ симптоми. Подобрили са се функцията на съдовете, притокът на кръв към мозъка, капацитетът на паметта, вниманието и скоростта на обработка на информацията.

Експериментът, включващ хора над 65 г., които вече са изпитвали сривове на паметта, успешно е противодействал на образуването на нови протеинови амилоидни плаки в мозъка - най-честата съдова патология при алцхаймер.

През юни в САЩ бе одобрено ново лекарство срещу алцхаймер и се очаква догодина то да бъде пуснато в продажба. Според клиничните тестове адуканумаб (Aducanumab) на фирмата Biogen разбива плаките и съответно спира развитието на болестта и подобрява паметта.

Медикаментът – първият срещу алцхаймер от 20-ина години, бе приветстван като важен пробив и надежда за страдащите от болестта. При тестовете пациентите са подобрили говора си, а загубата на памет се е забавила. Но реалният ефект от лекарството тепърва ще се изяснява.

Съществуват и други препарати срещу деменция, но те не я лекуват, а само крият симптомите, обясняват специалистите. Все още няма лечение на тази унищожаваща човешкото у човека болест, от която в света страдат над 55 млн. души, а броят на жертвите се удвоява на всеки 20 години и се очаква през 2050 г. да стигне 140 млн. Тя поразява главно хора над 65 г., но възрастта на засегнатите спада. За България точна статистика няма, някои изчисляват на около 100 000 жертвите на алцхаймера у нас.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар