Вход | Регистрация

Плевенчани и тетевенци отбелязват 135 г. от Априлското въстание

Възстановка на последните мигове от живота на Г. Бенковски правят от Сдружение "Традиция"

Плевенчани и тетевенци отбелязват 135 г. от Априлското въстание
Снимка: Булфото

Възпоменателен митинг по случай 135-тата годишнина от епилога на Априлското въстание и делото на Георги Бенковски ще се проведе днес в местността Костина до тетевенското село Рибарица. Инициативите, организирани от местната администрация и Военновъздушна учебна база "Георги Бенковски" в Долна Митрополия започват в 11.00 часа.

Ловчанският митрополит Гавриил, свещеници от тетевенската църква "Всех светих" и от храма Свети Панталеймон" в Рибарица ще отслужат заупокойна молитва. Кметът на община Тетевен Николай Павлов ще открие митинга.
Слово за Априлското въстание и делото на Георги Бенковски ще изнесе ректорът на ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" проф. Пламен Легкоступ. 50 осмокласници от випуск 2010-2011 г. на плевенското Спортно училище, чийто патрон е Георги Бенковски, ще положат клетва за спазване на моралните и етични норми в спорта.

В инициативите ще се включат и туристите от републиканския поход "По стъпките на Бенковски", които ще рапортуват пред митинга. За пет дни от Панагюрище през Оборище, Петрич, Мирково, Стойков дол, Черешовица, Черни Вит до Рибарица те ще изминат 105 км.

Митингът ще завърши с възстановка на последните мигове от живота на Георги Бенковски край река Костина, тя е дело на членовете на Сдружение "Традиция".



Източник: Община Тетевен
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар