Вход | Регистрация

Приемната грижа обсъждана на кръгла маса

Увеличава се интересът към приемното родителство, отчитат от институциите

Приемната грижа обсъждана на кръгла маса
БЧК - Ловеч

Кръгла маса по проект "Социална програма за подкрепа на деца и младежи, напускащи социалните институции, се проведе на 21 и 28 септември в общините Луковит и Летница, съобщиха от БЧК - Ловеч.

Гости на срещите бяха местни представители на Отдел"Закрила на детето”, Дирекция "Социално подпомагане”, представители на двете общински организации, Директорите на ДДФУ-гр.Луковит, ДДЛРГ "Митко Петков”-с. Крушуна, община Летница, представители на неправителствени организации, заинтересовани от услугата "приемна грижа”, както и  доброволците на четирите клуба БМЧК – Летница, Ловеч, Луковит и Тетевен, които промотираха и анкетираха гражданите през месец септември за възможностите да бъдат приемни родители.

Целта на кръглите маси бе да се представи анализа от анкетирането на гражданите за това дали биха предприели стъпките за приемни родители, възможните партньорства между  институциите за още по-широко популяризиране на приемната грижа и показване на досегашния опит с приемни семейства и бъдещи кандидати.

За съжаление както и от направения анализ от анкетирането на гражданите, така и от досегашния опит на местните държавни структури, се оказва, че е необходимо да се предприемат действия за по-широка гласност на възможностите на приемната грижа, тъй като не малък е дела на хората, които не са запознати с приемна грижа или не са заинтересовани.

Въпреки малкия брой приемни семейства в областта в сравнение с 2011 година, все повече семейства проявяват заинтересованост и предприемат стъпки за бъдещи приемни родители, бе мнението на експертите от ЦОП към община Ловеч и отделите "Закрила на детето” по места.

"Програмата за предоставяне на услуги и подкрепа на деца и млади хора, напускащи социалните институции” е реализирана с финасовата помощ на фондация "Велукс” и в партньорство с Международната Федерация на Червения кръст и Червения полумесец, Зона Европа. От началото на програмата през април 2011 до момента над 770 доброволци са преминали обучения по приемна грижа, в които с готовност се включиха консултанти и щатни специалисти на БЧК и професионалисти по въпросите на приемната грижа от партньорските организации.

Във втората Национална кампания за приемна грижа се включиха над 1300 младежи доброволци. 
______________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg











Докладвай за нередност в статията
Добави коментар