Вход | Регистрация

Интерпол ще арестува Янукович!?

Интерпол ще арестува Янукович!?
ИТАР-ТАСС
Интерпол ще разгледа искането на новите власти в Киев за издаване на международна заповед за арест на Виктор Янукович. То е за издаване на т.нар. червена бюлетина по няколко обвинения, сред които "злоупотреба с власт и убийство".
Международната полицейска организация трябва да прецени дали то отговаря на правилата, тъй като в нея членуват 190 държави. 
Виктор Янукович избяга в Русия след размирици в Киев, в които загинаха над 80 човека. Въпреки че украинският парламент назначи на негово място временен президент, той настоява, че все още е легитимният държавен глава, информира БТА. 
В същото време стана ясно, че американският президент Барак Обама е призовал в едночасов телефонен разговор руския си колега Владимир Путин да обмисли дипломатически опции за прекратяване конфликта в Украйна. Той смята, че нахлуването на руски войски в Крим е нарушение на суверенитета на Украйна и че САЩ, заедно с европейските си съюзници, са предприели стъпки в отговор на действията на Москва, съобщава БНР.
Руският президент е потвърдил становището на Москва, че смяната на властта в Украйна е "противоконституционен преврат".
Путин е акцентирал пред Обама, че отношенията между Москва и Вашингтон имат първостепенно значение за стабилността и сигурността по света и не бива да бъдат "принасяни в жертва" на разногласията по отделни въпроси.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар