Вход | Регистрация

Млади шахматисти се представиха достойно в Тетевен

Турнирът "Тетевен оупън" - важен за български и международен рейтинг

Млади шахматисти се представиха достойно в Тетевен
shahmat.info

Шахматният турнир "Тетевен оупън" завърши с отлично представяне на 12-годишният Емил Стефанов, един от тримата състезатели на великотърновския шахматен клуб "Етър".

Той завърши с 6 точки, които му донесоха наградата до 1999 ело. Той качва близо 100 точки за два месеца. В момента международният му коефициент е 1702 ело, но очакванията са в новата ранглиста (актуализира се на всеки два месеца) той да скочи до 1800 ело.

С отличния си резултат - четири победи и едно реми, Емил Стефанов изпревари връстниците си и се нареди на 19-то място в генералното класиране от 114 души. След броени дни той заминава за участие на големия опън турнир в Атина (Гърция).

С много добро представяне от 5 точки и 39-то място в крайното класиране завърши и 15-годишният Димитър Дюлгеров от Ловеч. В последните два кръга той загуби от опитните мм Огнян Тодоров и мс Красимир Бочев, което му попречи да покрие норма за кандидат-майстор на спорта. Въпреки неуспеха, той ще получи международен рейтинг до броени дни. Такъв ще получи и по-малкият му брат - 12-годишният Волен Дюлгеров, който завърши с 3 точки. 

На пето място в генералното класиране и актив от 6,5 точки се нареди великотърновецът фм Тодор Галунов, състезаващ се за ШК "Шумен 2005". Той завърши турнира без загуба, с 4 победи и 5 ремита.

Победителка при жените стана дъщеря му - 16-годишната Цвета Галунова. След силен финал с победи над Александър Монев и Димитър Киров от София и реми с мс Петър Янчев от Русе, тя зае 11-то място в генералното класиране със същия точков актив като  баща си.

26-то издание на турнира "Тетевен оупън" бе посветено на 100 години от музейното дело в града и 100 г. от рождението на световния шампион Михаил Ботвиник и важеше за български и международен рейтинг.

Контролата за игра бе 90 минути за 40 хода + 30 мин. докрая и 30 секунди на ход добавено време, като се играха 9 кръга по швейцарската система.

Блиц турнир, няколко екскурзии до местни забележителности, състезания по футбол, музикална програма и други развлечения за шахматистите съпътстваха проявата.



Източник: в. "Янтра днес"
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар