Вход | Регистрация

Общината има шанс да запази Къщата с маймунката

Кметът Даниел Панов внесе предложение за закупуване на строената от Колю Фичето сграда

Общината има шанс да запази Къщата с маймунката

Общински съвет Велико Търново ще решава дали Общината да закупи емблематичната за града Къща с маймунката. Предложението е на кмета Даниел Панов и ще бъде разгледано на сесия на 28 януари.

Къщата с маймунката се намира между Старите хали и Самоводската чаршия. Строена е от майстор Колю Фичето и е паметник на културата от национално значение.

От 1991 г. тя е собственост на Съюза на учените в България /СУБ/, който иска да продаде имота. Тя ще бъде предложена най-напред на Община В.Търново, това беше решено след обсъждания между Съюза на учените и г-н Панов.

Цената на сградата е 119 000 лева, за колкото е била закупена от СУБ преди 25 години. Закупувайки известната търновска забележителност, Община Велико Търново ще я запази.

Средствата за придобиването на сградата ще бъдат осигурени от фонда за покриване на разходите за приватизация и следприватизационен контрол, каквото е нормативното изискване, съобщават от общинската администрация. Предложението за извършване на сделка вече е одобрено от постоянната комисия по образование, наука и култура в Общинския съвет.

Къщата с маймунката е построена през 1849 г. за местния търговец Никола Коюв. Малката скулптура на седяща маймунка, поставена над главния вход, дава наименованието й. В нея за кратко е живял Стоянчо Ахтар, който е известен като притежател на първата в България частна колекция от ценни средновековни ръкописи и монети.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар