Вход | Регистрация

Умна пчела учи деца

Тя е иновация в преподаването и е единствената в училище в Горна Оряховица

Умна пчела учи деца
СОУ "Вичо Грънчаров"

Пчеличката Мая се казва най-новата страст на третокласниците от СОУ "Вичо Грънчаров" в Горна Оряховица. С нея те ще учат докато се забавляват и ще се забавляват докато учат. Всъщност, новият и необикновен приятел на раховчетата от ІІІ "в" клас, с класен ръководител Даниела Велчева е робот или bee –bot. 

Това е програмируема играчка, която вече ще бъде ежедневна гостенка в часовете на децата, а и в междучасията.

Децата си я нарекоха Мая. Тя ще се труди само след правилно зададени команди от тях. А именно - трябва добре да  знаят таблицата за смятане, частите на речта, години от историята и още много неща.

Действията на робота-пчела могат да бъдат програмирани така, че той да извършва определени движения. Задачите, които изпълняват всички учащи, разполагащи с bee-bot, са придвижване до определено място – цел върху предварителна разчертана мрежа от квадрачета.

Тези макар и стандартни задачи могат да бъдат и творчески, ако се въвлече детето или ученика в дейности по създаване на пана с изображения, свързани с учебните програми по предмети и/или направления, както и с измисляне на нови задачи, казва учителката им Даниела Велчева. И добавя, че днешните деца са модерни,  имат различни потребности, трудно се  приковава вниманието им само с маркер и звънец, затова новостите в образованието все повече навлизат в часовете на Раховчетата.

Целта на обучението с Мая е да се достигне до верен отговор по зададена задача, а сложността им се увеличава постепенно. Понякога при програмирането на робота може да  се направи уловка, за да могат децата да се научат да преценяват правилно, да прескочат даден етап, за да решат поставената задача. При верен отговор пчелата тя издава звук, при грешен мълчи.

Роботът спомага развитието на пространствена ориентация и познавателните умения на децата, които имат още една причина да идват с желание и удоволствие на училище.

Първите опити за работа с Мая бяха свързани със знанията по Човекът и обществото, където Раховчета успешно отведоха пчеличката до години, владетели и събития свързани с българската история. Всички са се надпреварвали да й зададат задачи, която тя да изпълни.

Пчелата Мая е иновация в преподаването и е единствената в училище в Горна Оряховица. Такава има в школо в близкия на града - Лясковец. Тя е стимул в ученето за децата, провокира и любопитство. Инициативата за учебния робот е на Даниела Велчева, с цел подобряване интереса на учениците към учебния процес.  Закупен е от родителския комитет.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар