Вход | Регистрация

Църква "Рождество Христово"

Информация:

Храмът "Рождесто Христово" се намира в югозападната част на Арбанаси. Представлява масивно изградена каменна постройка с размери 28,80 х 10,40 м, подслонена под широк, трискатен керемиден покрив.

Апсидата се издига до половината от височината на източната фасада и има самостоятелно покритие. Южната стена е плътна, раздвижена единствено от четири прозоречни отвора. Две трети от северната и цялата западна стени представляват сляпа аркада. Западната фасада е симетрично решена. По централната й ос е поместен отворът на входната врата, а над него е традиционната патронна ниша.

Цялата вътрешност на църквата е покрита със зография, изпълнението на която е станало на етапи - през 1597-а, 1632-а, 1638-а, 1643-а, 1649-а и 1681 г. В рамките на тези близо девет десетилетия възниква уникален стенописен ансамбъл, който няма равен в българските земи по тематична широта и енциклопедичност.

Сцените в наоса на параклиса "Св. Йоан Предтеча" илюстрират живота на патрона и чудесата му: "Молбата на Христос да бъде кръстен от Йоан", "Кръщение в р. Йордан", "Отсичане главата на Йоан Кръстител", "Танцът на Саломе", "Намирането на главата на Йоан Кръстител" и др. Иконостасната преграда в параклиса е един от най-ранните образци на българското дърворезбено изкуство.



Добави коментар