Вход | Регистрация

Луна: Аз сама съм си идол

Луна: Аз сама съм си идол
Повече за:

Луна Йорданова е идол сама на себе си. Вярва, че има шанс в президентската битка, но не изпада в конкретика по важни международни въпроси. В същината на нещата щяла да навлезе, когато бъде избрана. А иначе сериозен екип от години я подготвял в битката за ”Дондуков 2”. Кой е част от него също не е ясно.

Кой е вашият идол в политиката? 

 

Честно ли? 

 

Да. Естествено. 

 

Моят идол, както и да Ви прозвучи, е Луна - президент. 

 

Но Вие не сте политик. 

 

А кой знае всъщност? Това, че се рамкираме в дадена професия, означава ли, че сме такива? Политикът е само названието на професията. Голяма част от българските граждани са повече от политиците. Просто те са наричани и квалифицирани като обикновени хора. Ние самите видяхме нашите политици какво направиха с нас гражданите - до такава степен да има ниска избирателна активност, да се подменя реалният вот, да се подменят традициите. Всичко. Да го изброявам ли? Проблемите на страната са толкова много.

 

Наблюдавам от 30 години като артист и изпълнител. От много малка съм на сцена. Нормално е да имам комуникация с хората на всякакви нива. Забелязала съм през годините целият разцвет и упадък на една държава, която за мен е емблема. Ние сме велика нация. Но ни липсва водач. Използвам тази дума, защото "президент” е в материята. Аз преплитам духовното. Този водач най-накрая трябва да се появи, да бъде допуснат, а не неглижиран, за да му се даде шанс. 

 

А кого виждате като кандидатът на ГЕРБ за президент? Всички се чудят.

 

Виждам само себе си като единственият истински свободен, независим и реален президент на България. 

 

Говорим за кандидатите. Вие все пак ще се изправите срещу някакви хора. До този момент някои имена са ясни. Кого мислите, че ще излъчат от ГЕРБ и ако това е Бойко Борисов - притеснявате ли се от подобен опонент? 

 

Напротив. Още по-добре.

 

Така ли? Защо?

 

Как защо? Аз съм реалният президент на България и не се притеснявам да застана в дебат с когото и да е. Колкото по-силен е дебатът и личността, за мен е по-голямо предизвикателство. 

 

Кого смятате за свой реален опонент в политиката? 

 

Никого. Всеки има качества, направил е нещо дотолкова, доколкото може. Но това, което ми липсва през тези 30 г. президентска институция, не мислите ли, че народът има нужда от добрина? Но добрина, която да усетим. Аз не съм усетила такова нещо. Знам дефицитите и искам да го дам това на хората безкористно. Ако щете като осъзната лична саможертва. На мен това много ми отива. Правя го с обич. Издигам тази своя кандидатура, която е последователна и закономерна, защото кампанията ми върви от години, за да покажа и да дам нещо на хората, което на мен ми е липсвало като гражданин.

 

Знаете, че президентът като институция има представителни функции и е лицето на държавата пред света. В този смисъл, би трябвало Вие като бъдещ президент да имате позиция по много важни в момента теми. Нека си поговорим за отношенията между България и Германия. На последните избори спечели партията на социалдемократите, което бе доста голяма загуба за формацията на Ангела Меркел. По всяка вероятност канцлер ще бъде Олаф Шолц. Какво смятате за този човек и какъв ще бъде курсът, който България ще поеме спрямо Германия? 

 

Първо искам да говоря за България. Мен ме интересува България и народът. Президентът трябва да си сътрудничи, а не да се изпълнява с изпълнителната власт.

 

Това е така, но България не е изолирана държава - ние сме членове на НАТО, членове на Европейския съюз. Важни са отношенията на страната ни с останалите. 

 

Да, но трябва да започнем от тук, преди да стигнем до Меркел, Русия, Америка и всичко останало. 

 

За 5 години би трябвало да стигнем до този момент, за който Вие се борите и да обърнем поглед към международната сцена. Освен това в този период от 5 години България няма да е изолирана от световните събития. 

 

България изолирана ли е според Вас? 

 

Не, точно затова Ви питам. Точно затова е важно каква е вашата позиция спрямо държави като Германия, Турция, какво мислите за бежанската криза, енергийната независимост на страната ни. 

 

Ще ви отговоря по следния начин - достойно място на България в Европа. Това означава пълно сътрудничество, партньорство в добрия тон. Но с приоритет България, каквото и да означава това. Всяка една политика се мени непрекъснато, политическите личности се сменят. Госпожа Меркел е една от малкото, които са отдадени изцяло на работата си. 

 

Да, но тя вече не е в политиката.

 

Тя се оттегли сега. Но дълги години беше пример на отдаденост. Тя нямаше личен живот, беше отдадена на работата си. Кажете ми един политик в България, който е отдаден на работата си, няма семейство, деца, приятели, който милее за народа си. Кажете ми. Кой политик разговаря с Вас по начина, по който разговарям аз? 

 

Какво мислите за казуса с Република Северна Македония? Още от 2017 г. този въпрос стои на дневен ред. В момента реториката е много изострена. Каква е Вашата позиция спрямо членството на Скопие в ЕС?

 

Получава се едно противопоставяне относно Македония и изостряне на отношенията, което специално на мен не ми е приятно. В крайна сметка ние сме братя и сестри. Това междуличностно противопоставяне сама видяхте докъде доведе. 

 

Докъде? 

 

Вие ми кажете като млад човек. Какво сте забелязали? 

 

Вие сте човекът, който ще представлява България. 

 

Благодаря, че вече сте ме избрали. Това ме ласкае. Темата с миграцията също изключително много ме вълнува. Обикаляйки по света, видях, че всеки един български гражданин е добре приет навсякъде. Така трябва да постъпим и с мигрантите. Това са хора в беда, изоставили са родината си поради някакви причини. Какво да направим? Да ги убием ли?

 

Да разбирам, че трябва да отворим вратите си за бедстващите хора от Афганистан?

 

Казвам, че всяко едно човешко същество има право на живот. Когато хората са в беда, трябва да сме съпричастни. Не крайни, деспотични. Ако ме питате по същност, с терминологията на политиците, аз имам екип, който конкретно може да Ви отговаря по начина, по който сте свикнали да Ви отговарят политиците. Аз обобщавам. 

 

А кой влиза във Вашия екип?

 

Имам сериозен екип, който ме подготвя години наред. 

 

Кой влиза в този екип? 

 

Това са много хора. Ако бъда избрана за президент, ще ги видите. 

 

Кажете едно име, един експерт, за да можем да си нарисуваме картинката на това как би изглеждала бъдещата президентска институция и администрацията. 

 

Несериозно звучи да рисуваме картинки в телефонен разговор. 

 

Да се върнем към темата за Република Северна Македония. 

 

Отговорих на въпроса.

 

Не казахте как ще действа България, как ще разреши този спор и как ще излезем от изолацията, в която малко по малко изпада страната ни спрямо европейските си партньори. 

 

Конфронтацията води до изолация. Това добрите политици не трябва да го допускат. Който го е допуснал, той трябва да го оправи. За да се стига до тази ситуация… На мен не ми е приятно това, което се случва. Какво се дели тук? Какво се случва, кажете ми? 

 

Експерти посочват, че България трябва да приеме еврото незабавно. Каква е Вашата позиция по този въпрос? 

 

Смятам, че е рано. Първо трябва да се вдигне стандарта на живот на българските граждани и тогава да се пристъпи към нещо подобно. На този етап това е най-адекватният отговор и решение. 

 

Заговорихте за проблемите на българските граждани. Наблюдаваме поскъпване на електроенергията - явление, което се случва в цял свят. Какво може да помогне според Вас, за да може България да стане енергийно независима? 

 

Президентската институция не се занимава с това. Има си Народно събрание.

 

Но може би имате позиция. 

 

Естествено. Като нормален гражданин, който всеки месец си плаща разходите. Токът се вдига непрекъснато и това не е нещо ново. В момента се акцентира на това и всички знаем защо се случва. Българинът е докаран до просешка тояга, за да бъде подчинен, да изнемогва, да няма право на мнение, да бъде потиснат. Това не е никак добре.

Произвеждаме ток, а го купуваме от чужбина. Токът в България е изключително скъп. 

 

Има толкова много проблеми - здравеопазване, образование, бедността. Как да сме здрава нация, когато хората нямат пари. Как да се вдигне статутът преди да влезем в еврозоната, когато хората нямат с какво да си купуват храна? Знаете ли в провинцията какво е? Аз съм момиче от провинцията и се гордея с това, че съм от малък град и обикалям страната непрекъснато не по време на кампания, както го правят уважаемите политици. Плащам с лични средства кампанията си, не използвам държавната власт, за да си правя кампания. 

 

Какво мислите за "Турски поток”? Трябва ли да съществува този проект, след като построяването му предизвика скандали, доведе до полярни оценки.

 

Не мисля, че трябва да има такова нещо. Виждате кой направи всичко това, кога са подписани тези договори, преди колко години е направено всичко това и какво всъщност плащаме и търпим. България е авторитет, приоритет, невероятна нация с изключителни качества, а едва ли не трябва да сме с наведени глави, да омаловажаваме самите себе си. От там идва отрицателното настроение и се случва всичко това. Защо политиците не вдигнат духа на българите, защо не направят живота ни поносим? Не е трудно. Живяла съм в Америка, Австралия, Европа и знам по какъв начин мотивират нацията си. При нас се смачква духа на човек, за да може физическото му тяло да крета. 

 

Виждаме, че обществото е много поляризирано около темата с пандемията от COVID-19. Споменахте и проблемите в здравеопазването. Как планирате да обедините хората в борбата с пандемията, каква е политиката Ви спрямо ваксинацията? 

 

Всеки има право на личен избор. Никой от нас няма право да мотивира или забранява. Лично аз до този момент не съм се ваксинирала, но това е лично мой избор, мое решение. Всеки сам трябва да си вземе решението. Нямам против. Не агитирам. Просто казвам личното си мнение.

 

Но от позицията Ви на кандидат за президент Вашето лично мнение става всъщност институционално и в него ще се вслушват много хора. Затова Ви питам.

 

Хората преди COVID-19 умират от стрес. Животът им се скъсява от напрежение, недоимък. COVID-19 дойде, за да даде едно ново начало на осъзнаване. Това е проводник за разтърсване на цялото човечество - да се преобразим, да поемем друг път, да излезем от материалното, да не робуваме на постове - това, което наблюдаваме, и да се откажем от всичко материално. То е преходно. Трябва да го използваме, за да сме полезни, да създаваме нещо, не да рушим. Вярно, че има хора, които създават и други рушат, защото Бог е създал по най-правилния начин света и човечеството. Но имайки предвид каква велика нация сме, а сме стигнали до тук… Кой е виновен? Защо обвиняват обикновените хора и какво зависи от тях? Управляващите са виновни и те трябва да понесат своята отговорност, да спрат с личностната конфронтация, която наблюдаваме всеки ден - вижте как се предизвикват бивши президенти и бивши министър-председатели. Това одобрявате ли го? Когато сме под такъв стрес и сме в безизходна ситуация… хората от стрес се разболяват. Вижте как се раждат болни деца, вижте популацията, погледнете на "Терминал 2” - изтичат здрави хора, таланти. Ние нямаме работна ръка. Това е тревожното. 

 

Когато стана президент ще вляза в самата същност на нещата и тогава ще мога да отговарям конкретно на сериозни въпроси. България има нужда от жена президент, от нещо различно. 

 

Съседските взаимоотношения са много важни. Стратегическо е партньорството с южната ни съседка Турция. Какви ще бъдат отношенията Ви с Реджеп Ердоган, ако станете президент?

 

Моите отношения биха били изгодни за България.

 

Какво означава това? 

 

В общия смисъл се изразявам. България е важна за мен и всички трябва да се съобразяват с България.

 

Какво означава това? Няма конкретика в този отговор.

 

Как да няма? 

 

Това е много общо казано.

 

Как да няма конкретика? Това, което казвам, е най-конкретно. Не съм чула от нито един политик, никой не е излязъл от срещи с когото и да било президент или лидер да съобщи пред обществото за какво става въпрос.

 

Това означава ли, че поведението Ви би било по-скоро ултимативно, отколкото диалогично и в опит за постигане на консенсус?

 

Диалогично, дипломатично и божествено, ако щете, защото те са много религиозни там. Но защо България трябва да бъде третирана, използвана, изолирана? Защо? Защото България е 7 милиона, а Турция 60? Познавам до известна степен манталитета им. Защо трябва да ни ограбват? Защо трябва да се подчиняваме на "по-великите сили”? Трябва да си купуваме и плащаме свободата, привилегии? 

 

Досега президентите ни бяха упреквани, че са зависими от чужди сили, основно от Русия и САЩ. Вие към кого ще клоните повече? 

 

Не съм била там, не съм видяла и не мога да коментирам предположения и обвинения. Това е несериозно. Когато бъда избрана за президент и вляза в същината на нещата, защото вървя по този път, тогава мога да бъда искрена и откровена и да кажа за какво става въпрос. Ще се водя единствено и само от интересите на страната.


Интервю на Джесика Вълчева, ФрогНюз

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар