Вход | Регистрация

Марин Абаджимаринов: Повече флашмобове, по-малко протести

Марин Абаджимаринов: Повече флашмобове, по-малко протести
Снимка: Север.бг
Марин е на 29 години от Търговище, но сега живее във Велико Търново. Работи в местната телевизия, като оператор. Студент по психология във ВТУ, 3-та година, задочно. Обича екстремните занимания, а последно се е занимавал с жонглиране. Ходи и на лента. Все още не е скачал с бънджи, но има време. Не членува в екологични организации и не парадира с любовта си към природата. Но обича да действа.

Той е момчето зад маската. Той е и момчето, което на 22 март изненада търновци с нещо, което не се бе случвало в техния град - флашмоб. Марин Абаджимаринов успя да организира близо 50 млади души в едно "групово замръзване", което трябваше да накара гражданите да се замислят за тяхната роля в опазването на природата. Малко след 17:00 часа, по даден сигнал, за всички участници времето спря, а те заеха пози, които представяха различни дейности, свързани с природата. Организацията започна от фейсбук няколко дни по-рано и бе светкавична, а най-похвално от всичко е желанието на Марин да направи нещо нестандартно и полезно. И предвид целия разговор, с него се срещнахме не в някое задимено кафе, а в парка, за да си поговорим за една непопулярна дума в България, която доста често ще срещнете в това интервю...

Как ти хрумна идеята за флашмоб?

Наскоро снимахме флашмоб в Горна Оряховица и за пръв път присъствах на подобно нещо. Впечатли ме, макар и да не беше достатъчно ефектен, тъй като нямаше публика. Беше свързан с доброволчеството, тъй като 2011 е годината на доброволчеството и искаха да го популяризират в България. Затова замръзнаха, казвайки на хората, че и то е замръзнало.

И ти реши да направиш нещо подобно на празника на Велико Търново?

Да, няколко дни по-късно ми дойде идеята. Много отдавна мисля как да променим съзнанието на другите хора, да се събудят и да видят какво се случва около тях. Много пъти съм участвал в почистване на природата, но после винаги всичко става както си е било. Тоест, все едно не си почиствал. И се замислих какво трябва да се направи. Тези които замърсяват трябва да си променят манталитета, да се вземат превантивни мерки, за да не ходим след тях като слуги - те да замърсяват, а ние да си играем на еколози. Флашмобът е една възможност да се постигне тази цел. На 22 март има най-много хора и искахме да има повече публичност.

Как го организира?

Сам го направих, но имаше хора, които ми помагаха с идеи и труд. Всичко стана спонтанно. Една вечер реших да го направя, импулсивно. Създадох събитие във фейсбук, защото така най-бързо могат да се съберат хора, които да участват. След това започнаха да изникват трудностите и пречките. Видях че имам нужда от помощ, защото е трудно сам човек да организира подобно нещо.

Какви бяха първоначалните ти очаквания, как го виждаше?

В представите ми това беше идеалния флашмоб, който ще извади хората от ежедневието им и ще им покаже нещо ново. Нещо, което не виждат по принцип и не се замислят за него.

А реалният ефект?

Той не беше точно такъв, но това ме мотивира да измислям нови неща, за да може по-лесно посланието ни да достига до повече хора.

Хората в Търново узрели ли са за флашмоб?

Бих казал, че дори цяла България не е дорасла за такава идея. Съдейки по реакциите на хората в другите държави, имаме още доста да учим.

Следващият за какво ще бъде?

Не знам още. Но ще има, защото на всички участници много им хареса и са много запалени. Надявам се сега организацията да се подобри. Запознах се с доста хора, завързах много връзки и ме изненада донякъде, че идеята се хареса толкова много и имаше такъв ефект.

A защо флашмоб, а не протест?

Едно от най-важните неща, които съм научил досега в живота е, че светът отвръща аналогично на твоята реакция. Т.е. агресията се връща обратно към теб. Протестите са заредени с много отрицателна енергия. Хората недоволстват, негодуват и изпитват само негативни емоции. Идеята ми беше да се направи нещо, което да е изпълнено с положителна енергия и така да се предаде посланието на другите хора. Всички взеха участие във флашмоба с удоволствие и изпълнени с добро настроение, което е много важно. Ако не сме помогнали по-някакъв начин за опазването на околната среда, то поне не сме навредили като вкарваме допълнително отрицателна енергия в целия процес.

Как съвместяваш екстремните спортове, жонглирането, психологията и операторството?

Понякога е трудно да организирам всичко. Случва се да ми се правят толкова много неща едновременно, че се разпръсквам. В момента няма нещо, в което да съм се насочил. Страстта ми към жонглирането леко отшумя. Обичам да пробвам най-различни неща. От една страна това не е хубаво, защото не можеш да станеш много добър в това, което правиш, но от друга трупаш опит. Ако не си се занимавал с нещо, няма как да го оцениш и да видиш какво представлява.

Какво друго би представил с флашмоб и сега накъде?

Не съм мислил за конкретен проблем, но ми се иска в следващия да накараме хората да мислят за много и различни неща. Ще го оставя изненада обаче, за да има по-силен ефект. Иначе имам една интересна идея за почистване. Ще редуваме флашмоб - почистване. Не само театър, но и действия. Наскоро имаше почистване на поречието на р. Янтра и за няколко часа се събраха 5 тона боклуци, които обаче после никой не извози. Надявам се да не стане така следващия път и да почистим добре. А за всички, които се включат, ще има изненада!

 

Галерия със снимки от флашмоба.



Източник: Север.бг
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар