Вход | Регистрация

АЗПБ притеснени за директните плащания

От организацията смятат, че има притеснения и относно решението на МЗХ за въвеждане на прогресивно намаление на субсидията по СЕПП

АЗПБ притеснени за директните плащания
Снимка: Север.бг

Продължават опасенията на земеделските асоциии у нас, че няма добра конкретика относно "Концепция на Министерството на земеделието и храните относно прилагането на директните плащания в Република България от 2015 г.” Особено и когато наближава краен срок 31 юли за обявяване на националните решения.

Този път с отворено писмо до медиите излизат от Асоциацията на земеделските проидводители в България /АЗПБ/. Оттам настояват управляващите спешно да представят всички детайли по новите схеми и решенията,  които страната трябва да обяви.

"Продължава да няма яснота относно схемата за 13% обвързано с производството подпомагане (+ 2% обвързана подкрепа за протеинови култури) - кои ще са подпомаганите сектори, кои култури, кои животни, с какъв % подкрепа, месодайно ли, млечно ли животновъдство. Ясно е, че изискванията към бенефициентите по схемите ще се разпишат след консултации на МЗХ с Европейската комисия, но темата дори не е обсъждана в работната група към МЗХ, а всички работещи в сектори животновъдство, зеленчукопроизводство и трайни насаждения са в очакване на детайлите по решенията", пише в писмото на АЗПБ.

От организацията смятат, че има притеснения и относно решението на МЗХ за въвеждане на прогресивно намаление на субсидията по СЕПП – с 5% за сумите между 150 000 EUR и 300 000 EUR и с 10% за тези над 300 000 EUR. Считат, че генерираната сума от това намаление (по прогноза на МЗХ между 1.8 млн. евро и 2.8 млн. EUR) е целесъобразно да се прехвърли конкретно към инвестиционните мерки от Програма за развитие на селските райони 2014-2020. 

От АЗПБ очакват преди 31 юли и в адекватен на нуждите на земеделските производители срок управляващите да излязат с детайли по схемите, за които все още липсват такива.

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар