Вход | Регистрация

Винопроизводители от двете страни на Дунав се събраха в Русе

Земеделският министър Мирослав Найденов откри официално фестивалът

Винопроизводители от двете страни на Дунав се събраха в Русе
Снимка: Община Русе

Българо-румънски винен фестивал събра в Русе десетки винопроизводители от двете страни на реката. През следващите три дни те ще имат възможност да обменят опит и идеи.

Фестивалът беше официално открит от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, областния управител Стефко Бурджиев и кмета на Община Русе Пламен Стоилов.

"Винопроизводството е секторът, който през последните години има постоянен траен ръст и по отношение на произвеждане и по отношение на износ. Въпреки това не е лесно да се изличи петното върху българското вино, лепнато в годините на прехода, когато се изнасяше подобие на вино за 50 евроцента. Сега освен в Русия има носталгия по хубавото българско вино и в бившите социалистически републики, има голям интерес и от Китай. Проблемът е, че не можем да произведем големи количества, но държавата ще помага. Русе е сред тези региони, които имат потенциал", заяви при откриване на фестивала министър Найденов.

В приветствието си пред организаторите и участниците г-н Стоилов изрази увереност, че фестивалът ще стане традиционен и ще успее да утвърди Еврорегион Русе-Гюргево като привлекателна дестинация за винен туризъм за любителите на виното както от Европа, така и от целия свят.


Първата русенска винария се организира по проект "Дунавски винарски дестинации. Той се финансира по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013, а съфинансиране получава от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Партньори по проекта са българското сдружение "Евроинтегра” и румънското "Партнери 2000”.

______________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар