Вход | Регистрация

Да си направиш магазинче за здраве по проект!

Да си направиш магазинче за здраве по проект!

Ирина Георгиева е от Велико Търново, по професия икономист. На 44 години. Семейна, с едно дете. По проект, направи магазинче за здравословни храни "ЗдравеЙ", в началото на Самоводската чаршия в старата столица. Предлага храни и напитки за истински живот.

Г-жо Георгиева, как решихте да направите магазинчето?

Винаги съм се интересувала от здравословния начин на живот. Доста неща съм прочела. Интересът ми се засили най-много, когато прочетох книгата на Атанас Гълъбов - "Световната конспирация срещу здравето", и се замислих за доста неща. Другата книга, която преобърна начина на мислене е "Гладът - приятел и лечител" на Лидия Ковачева. След това започнах да търся, започнах да чета такива книги и ми стана любимо занимание. Здравословният начин на живот беше нещото, с което много исках да се занимавам. Останах без работа. Регистрирах се в "Бюрото по труда" и там разбрах за програмата. Подготвих си проекта и кандидатствах.

Това е Програма за стимулиране на предприемчиви българи.

Да. Това е Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", специална за безработни, регистрирани в Бюрото по труда. Отне ми време докато го направя проекта. Но повече да чакам резултатите. Близо година по-късно ме одобриха. Бавно стана, но се радвам че все пак се получи. Знаех, че по-лесната част е одобрението, отколкото реализирането, което е по- трудно, а и по-принцип да стартираш бизнес.

1254280

Не сте единствената по тази програма.

Да. Има и други колеги. Един си закупи такси, друг си отвори магазинче за сувенири, трети - пиар агенция. Такава е програмата - да се създадат условия за работни места и една година след приключване на договора да се поддържат. Иначе има санкции.

Проектът е на стойност 20 000 лева.

Да, средствата са за обзавеждане, оборудване и стоката.

Откъде безработен извади пари и започна бизнес?

Това е най-трудното. Взела съм пари назаем. За първите сесии имаше само 20% аванс. Останалите се изплащат след като си докажеш разходите, а за да ги направиш - трябва да имаш средства. Странно е наистина как един безработен може да извади 10 000 лева, освен аванса, да започне бизнес и да чака да му върнат парите. След това вдигнаха аванса на 60% или 65%. Имаше дискусии дори въз основа на това, че е рисковано. И дали човекът може да ги върне, ако стане нещо.

1254284

Най-големият проблем при подготвяне и реализирането на проекта?

Най-големият проблем е , че няма кого да попиташ. Има консултанска фирма, която ни помагаше. Но въпросът е, че и те трябва да се консултират с Агенцията по заетостта по спорни въпроси. Организираха приемни дни, защото хора, кандидатствали с проекти имаха много питания. И аз съм ходила, чак до Ловеч, което не беше удачен вариант, но трябваше да се изяснят нещата.

Как се прави бизнес у нас тогава?

Много е трудно. Мисля, че в други страни по проекти става по-бързо и по-лесно. И е вариант, специалистите да не просто да копират програмите от други страни, а да ги нагодят към нашата действителност. Има спънки и проблеми. Постоянно следя по новините, има проблеми по всички програми.

1254279

Имате ли си вече постоянни клиенти. Вече 7 месеца сте на пазара...

Да, и интересното е все повече се интересуват от здравословни храни младите хора. Те чета много в интернет и търсят конкретни неща. Възрастните хора търсят, когато вече са заболели или лекарят им е предписал да спазват диети и да се хранят здравословно. Билки търсят основно.

Мисля че при нас има интересни неща. В началото беше много трудно докато хората научат, че има такъв магазин. Знам колко е важна рекламата, но за стартиращ бизнес е трудно да извадиш пари и да направиш масивна кампания. Радвам се, че имаме постоянни клиенти вече. Ако нямаме някой стока, мога да им я поръчам. Изчакват ме. Радвам се и когато производители идват, търсят ме и си предлагат стоката.

Те все повече и повече предлагат качествени продукти, особено козметика - без парабени и вредни вещества.

Предлагате в магазинчето само здравословни храни и напитки?

Да, храни, напитки, билки, хранителни добавки, козметика, дървени играчки, специализирана литература. Пазарът е динамичен, можем да заменим една стока с друга, към която има повече интерес.

1254283

Препоръчвате...

Хората да обърнат внимание на профилактиката. Защото е по-лесно да променят начина си на хранене, отколкото след това, когато имат заболяване. Усилията са много по-големи. Самият проект се казва "Послание за промяна" и цитирам Хипократ - "Нека храната да бъде твоето лекарство, а лекарството твоя храна". Оттам тръгна идеята - за здраве чрез хранене.

Притеснява ли Ви конкуренцията?

Колкото повече магазини има, означава че повече хора се интересуват от здравословен начин на живот, което е много добре.

Защо името на магазинчето е "ЗдравеЙ"?

Защото е хубава дума, като поздрав, а и в нея се съдържа най-хубавото - здраве.

1254286

1254285

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар