Вход | Регистрация

Земеделските субсидии няма да растат - обновена

Земеделските субсидии няма да растат - обновена
thinkstockphotos.com

Уж трябваше да растат нагоре, да се доближават до европейските субсидии, да е конкурентоспособно българското земеделие, но уви!

Помощите остават без промени за следващите 7 години. Такъв е отговорът на Министерството на земеделието и храните.

Въпреки съпротивата на браншовите организации, МЗХ ще внесе без промени в Министерски съвет концепцията за начина, по който ще се разпределят субсидиите за земеделие през следващия програмен период 2014 - 2020 г. Това стана ясно след заседание на ресорната парламентарна комисия, на която концепцията беше обсъдена. Основният протест на организациите е срещу предложената от ДПС схема за подпомагане на дребните стопани с по 1250 евро, съобщава БНР.

Според Пламен Драгнев от Асоциацията на агроекологичните производители това е форма на социално подпомагане, с която се печелят гласове за избори.

За постигане на по-равномерно разпределение на директните плащания между отделните групи бенефициенти се въвежда Схемата за преразпределително плащане, информират от Министерски съвет /МС/. С прилагането и ще бъдат насочени средства към малките и средни по размер земеделски стопанства, за да се избегне досегашната ситуация, при която малко на брой големи стопанства получаваха по-голямата част от директните плащания.

Завишеното подпомагане по схемата се насочва към първите 300 дка на стопанствата като се планира ставката да бъде около 15 лв./дка.

Бюджетът по схемата за 2015 г. ще бъде 55 889 146 евро.

Концепцията на МЗХ предвижда и въвеждане на прогресивно намаление и таван на субсидията по СЕПП, която може да получи един земеделски стопанин. В следващия програмен период директните плащания ще бъдат отпускани само на активни фермери, които трябва да бъде регистриран като земеделски производители.

През 2015 г. обвързаното с производството подпомагане ще бъде в размер на 13%, плюс 2% за производството на протеинови култури. Средства в размер на 205 млн. лв. ще бъдат разпределени в подкрепа на недофинансираните сектори като зеленчукопроизводство, овощарство и животновъдство, уточняват от МС.

Крайният срок, в който България трябва да представи в Брюксел концепцията за разпределяне на субсидиите е 1-ви август.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар