Вход | Регистрация

Над 130 са участниците в Международното пчеларско изложение

Над 130 са участниците в Международното пчеларско изложение

Mинистърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков откри ХII–ото Международно изложение – Договаряне "Пчеларство Плевен 2014”,  на което Търговски център "Плевен" е домакин от днес до неделя.

По думите на земеделския министър сектор "Пчеларство” е много важен за страната ни и неговото развитие е сред приоритетите на Министерството на земеделието и храните. Министър Греков припомни, че само за 2013 година за пчеларския сектор бяха заделени близо 5,9 млн. лева. Това е най-големият усвоен финансов ресурс за двата изминали периода на Националната програма по пчеларство и е постигнат най-висок процент на усвояемост на определения бюджет за годината в размер на 90%.

1186185

"Необходимо е да водим пряк диалог с браншовите пчеларски организации и аз се радвам, че с тяхното активно участие беше изработена и одобрена от Европейската комисия новата тригодишна програма по пчеларство за България в периода 2014-2016 г. Определеният бюджет за страната ни  по нея е  в размер на 4,4 млн. лв. годишно”, каза министърът.

Той поясни, че е осигурен отворен прием на заявления в рамките на предварително обявен период по примера на директните плащания. По този начин всички пчелари, отговарящи на критериите за финансиране, имат достъп до отделните мерки и сектори в програмата. Приемът  на документи за подпомагане приключи на 21 януари тази година, като постъпилите заявления са  над 1800.

1186184
 
Министър Греков пожела на участниците в изложението, които тази година са на 130, успешно представяне, а на гостите ползотворни срещи и успешни контакти с българските им колеги. В изложението участват фирми отБългария, Сърбия, Румъния, Турция, Канада, Италия, Германия, Англия, Чехия, Полша, Гърция, Франция, Китай, Финландия, Босна и Херцеговина, Хърватия, САЩ, Швеция, Испания, Словения - производители на пчеларско оборудване и инвентар, ветеринарни препарати и пчелни продукти.

Фирмите-участници ще имат възможност да кандидатстват за голямата награда на изложението – плакетът "Крило на успеха” за новаторство в пчеларството. Призове ще бъдат присъдени също за научна публикация, специализирана литература, нов производ на пчелен продукт, опаковка и етикет на годината, най-атрактивно представяне по време на изложението и най-проспериращ млад пчелар за 2013 г.

Сред официалните лица на откриването бяха евродепутатът Мария Габриел, зам.-министърът на земеделието Бюрхан Абазов, областният управител Илиян Йончев, заместниците му Енгин Кючуков и Мирослав Михайлов, председателят на Общинския съвет Дарин Ангелов, зам.-кметът Стефан Петков.

Организатори на мащабния форум са "Партнерс експо” ООД и Областният пчеларски съюз, като изложението е под патронажа на Министерството на земеделието и храните.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар