Вход | Регистрация

Хайде, вече си имаме и Енергиен борд

Причината според министър-председателят проф. Георги Близнашки, е тежкото състояние на сектор „Енергетика“

Хайде, вече си имаме и Енергиен борд
Снимка: Thinkstock/Guliver

Енергиен борд към Министерския съвет се създава у нас.

Причината според министър-председателят проф. Георги Близнашки, е тежкото състояние на сектор "Енергетика". Задълженията на НЕК са огромни и са необходими спешни мерки. Трябва да бъде разработен и нов ценови модел за определяне на цената на електроенергията.

Предстои Енергийният борд да проведе първото си заседание следващата седмица. Очаква се да бъде извършен анализ на състоянието на енергийния сектор и да бъдат предложени спешни мерки и насоки за устойчиво развитие.

Министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов информира, че към 30 юни задълженията на НЕК възлизат на 2,9 млрд.лв, като се очаква през следващите 12 месеца задълженията на НЕК да нараснат с минимум 900 млн.лв. Министърът подчерта, че през последната година вместо да се търси начин за излизане от ситуацията, се е работило непоследователно и са взимани неработещи решения. Министър Щонов коментира, че Енергийният борд е начинът да се постигне консенсус и последователност в действията на всички участници в сектор "Енергетика".

Енергийният борд настоява за три оставки в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. На председателя Боян Боев, и на членовете Лиляна Младенова и Еленко Божков.

Министър-председателят отбеляза, че наред с енергетиката, обект на постоянното внимание на кабинета са въпросите за финансовото състояние на страната.

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар