Вход | Регистрация

В. Търново ще си партнира с Равена

Целта е популяризиране на римския исторически град Никополис ад Иструм

През следващата седмица Велико Търново ще стане партньор в реализирането на проект на италианския град Равена. В рамките на сътрудничеството по този проект ще бъде популяризиран римският град Никополис ад Иструм, като част от историята, която ще бъде разказана чрез събитията по проекта на град Равена "Готите и ние”.

Сътрудничеството става възможно, благодарение на впечатляващото представяне на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата в рамките на организираната в Пловдив българо – италианска международна конференция. Тя бе посветена на най-авторитетният и престижен европейски културен проект.

В рамките на конференция на тема :”Бъдещето на историческите градове в контекста на инициативата "Европейска столица на културата” своите кандидатури имаха възможността да представят почти всички български градове, както и италианските градове Сиена, Перуджасизи, Матера, Равена, Бергамо, Палермо, Мантуа.

Презентацията на Старата столица впечатли всички със своята оригинална и креативна идея за програмата от специални събития под слогана : "Творим Щастие”.

Представители на много от италианските градове – кандидати заявиха интерес и желание да партнират активно с Велико Търново. Според техните оценки за концепцията, предложена от Старата столица тя е напълно адекватна на най- модерните европейски и световни модели на създаване, планиране и реализация на културни политики и индустрии.

От своя страна Велико Търново получи възможност да се запознае с визиите и стратегиите на италианските градове – кандидати, да оцени техните идеи и проекти.

Изключително ценен опит беше споделен в областта на оживяването и поддържането на старите части на историческите градове. Коментирана беше необходимостта да се полагат усилия за да се поддържа изключително крехкият и деликатен баланс между естественото желание от една страна да се привличат все повече туристи, а от друга да се прилагат системни и последователни политики за защита идентичността на градовете с богато културно- историческо наследство.

 <<Sever.bg във Facebook>>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар