Вход | Регистрация

Дела трябват, а не думи!

Отбелязваме 141-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

Дела трябват, а не думи!
Снимка: Wikipedia

На днешния ден българите прекланят глава пред паметта на Васил Левски.

Всеки знае какво е направил Левски за страната ни. Безброй литературни творби са посветени на него, а ликът му е увековечен в безброй портрети и паметници.

Васил Иванов Кунчев е роден на 18 (6 стар стил) юли 1837 година в Карлово. Левски е известен още като Апостола на свободата, тъй като организира и разработва стратегия за освобождаване на България от османско иго. Апостола пътува по страната и създава тайни районни комитети, които да подготвят националния бунт. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност. Създадената от него Вътрешна революционна организация е основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание.

Повече за живота и делата му прочетете тук.

Левски е известен още като Апостола на свободата, тъй като организира и разработва стратегия за освобождаване на България от османско иго. Апостола пътува по страната и създава тайни районни комитети, които да подготвят националния бунт. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност. Създадената от него Вътрешна революционна организация е основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание.

Вазов пише в едноименната ода Левски от цикъла "Епопея на забравените":

 "а той беден, гол, бос, лишен от имотът,

за да е полезен дал си бе животът!"

А Христо Ботев увековечава Левски с думите:

"Плачи! Там близо край град София

стърчи, аз видях, черно бесило,

и твой един син, Българийо,

виси на него със страшна сила.”

Апостола е заловен през 1872 г. На 22 септември 1872 г. Димитър Общи организира обир на турската поща в Арабаконак. Левски е против, но е подкрепен единствено от поп Кръстю Никифоров. Димитър не успява да извърши обира и залавят него и съучастниците му. Левски получава нареждане от БРЦК и Каравелов за вдигане на въстание, но отказва да го изпълни и решава да прибере архивите на ВРО от Ловеч и да се прехвърли в Румъния. Той знае за провала при обира в Арабаконак, но не знае, че турската полиция разполага с негова фотография и с точно описание на особените му белези. Той е заловен на 27 декември 1872 г. от турската полиция до Къкринското ханче (източно от Ловеч).

Впоследствие Левски е отведен в София, където е предаден на съд. Издават му смъртна присъда на 14 януари, 1837 г. Тя е изпълнена на 19 февруари 1873 г. в околностите на София. Мястото на обесването на Васил Левски се намира в центъра на днешната столица, където е издигнат негов паметник.

Съществува известно разминаване в датата на смъртта на Левски. Възпоменателните церемонии има както на 18 февруари, така ден по-късно - на 19 февруари.

Известни са около 150 паметника на Апостола, като 131 от тях са в страната, а останалите в чужбина. В България функционират три музея, посветени специално на Васил Левски. Това са Музеят "Васил Левски" в Ловеч, Къкринското ханче и Националният музей "Васил Левски" в Карлово. Като музей е оформена и килията, в която той често е отсядал в Троянския манастир.

Името на Левски носят един град, шест села, една община, квартали, булеварди, площади и улици в различни градове. На него са кръстени и училища, читалища, предприятия, спортни клубове, Националната спортна академия "Васил Левски" и Националният стадион в София, Националният военен университет във Велико Търново, връх Левски в Стара планина. Името на българския национален герой носи и астероид, открит през 2009 г. от български астрономи.

В цялата страна са организирани прояви и чествания в памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски. На някои места дата бе отбелязана вчера на 18 февруари.

Габрово ще отбележи датата с възпоменателно тържество на 19 февруари (сряда) в 12.00 ч. пред Морената в градинката до Регионална библиотека "Априлов - Палаузов”.  

В памет на Апостола на свободата ще бъде отслужена панихида. Слово ще произнесе Даниела Цонева – уредник в Регионален исторически музей – Габрово. Учениците от НУ "Васил Левски" ще съживят спомена за нелеката съдба на Дякона и за избора, който този велик българин направи – да жертва себе си в името на народа, избор, който погуби тялото му, но обезсмърти душата му.

И в Ловеч по традиция отбелязва годишнината, са предвидени няколко прояви. Денят започва с туристическия поход "Пътят към Къкрина" (сборен пункт пред Туристическия информационен център в кв. "Вароша"). В 10 ч. ще бъдат поднесени цветя на барелефа на Апостола в Къкринското ханче и ще бъде изнесена поетична програма "Сторихме поклон".

От 11:00 часа пред паметника на Васил Левски в центъра на Плевен в присъствието на представители на областната и общинската управа и на плевенчани ще се състои честването.

В Русе от 17:00 ч. в храм "Св. Николай Чудотворец", ще се проведе панихида. От 17:30 на пл. "Хан Кубрат” ще се съберат всички помнещи делото на Апостола за факелно шествие в памет на великия българин. Шествието ще завърши пред Паметника на Свободата. Почитта към Левски е организирана от Младежката организация към ВМРО-Русе ,,Велика България”, ВМРО-Русе и НЧ ,,Гоце Делчев 2009”. Нека всички, които се прекланят пред делото на най-великия българин, да се присъединят към инициативите, за да се почетат паметта на Апостола на Свободата.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар